18. yüzyılın sonlarında Amerika’da neler olup bittiğini merak edenler ve Mel Gibson’ın ‘Vatansever’ filminden daha fazlasını arayanlar için dizi oldukça iyi bir seçenek

Dalından taze koparılmış organik casusluk

FATİH TUNCER

AMC’nin Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın geçtiği dönemi ele alan yeni dönem dizisi ‘Turn’, kanalın isabetli konu seçiminin en taze örneği. Turn’ün konusu Amerika’nın bağımsızlık sürecinde Birleşik Krallık ordularına karşı üstünlük kazanılmasını sağlayan casusluk faaliyetleri. Turn, New York Stauket’ta çiftçilik yapan Abe Woodhull’ın etrafında gelişmiş olan gerçek tarihi olayları anlatıyor. Kendi geçim derdi ile ilgilenen Woodhull’ın bağımsızlık yanlıları ile zoraki nikâhı olarak başlayan ‘Culper Ring’ adlı casusluk örgütünün hikâyesi bir dönem anlatısı olarak tarihi yapımları sevenlere hitap ediyor.

Turn, AMC’nin uzun zamandır Amerikan tarihinin farklı dönem ve kesimlerini kapsayan yapımlarından en yenisi. Bu konuda kanalın kazandığı deneyimin gün geçtikçe artmış olması dizinin avantajına bir sonuç ortaya çıkartıyor. History Channel belgesellerinde sıklıkla görülen ‘canlandırma’ takıntısına hiç boğulmadan Turn, gerçekten de bilgilendirici ve sürükleyici bir şekilde derdini anlatabiliyor. 18. yüzyılın sonlarında Amerika’da nelerin olup bittiğini merak eden ve Mel Gibson’ın ‘Vatansever-Patriot’ filminden daha fazlasını arayanlar için dizi oldukça iyi bir seçenek.

Bu tip dönem dizileri temelini tarihsel gerçeklikten aldığı için dramatik yönünün zayıf kalması sıkça karşılaşılan bir durum. Çünkü tarihi karakterlerin iç dünyasına yöneldikçe yapımın inandırıcılığını kaybetme ihtimali artar. Turn’un de bu bakımdan karakterleri ele alırken hayli temkinli davrandığını görmek hiç de zor değil. Bu belirli noktalarda dizide olayların akışındaki neden sonuç ilişkisini dahi zedeleyecek bir hale gelebiliyor. Ancak yine de yavaş yavaş inşa edilse de izleyiciyi tatmin eden bir duygusal gerçeklik kurulabilmiş.

Wikileaks’lerin, karşılıklı dinleme skandallarının ve NSA’in uluslararası siyasetin gündemini meşgul ettiği bu dönemde istihbarat faaliyetlerinin ve casusluğun dijitalleşmesine inat “organik casusluk” zanaatını başarıyla tatbik eden Culper Ring, hayli ilgi çekici bir organizasyon. Sadece bu konu seçimi için dahi Turn izlenebilir. Dizinin ikinci sezon için AMC ile şimdiden sözleşme imzalandığını söylemekte de yarar var.

***

Outlander’dan ara sezon finali
iskoçya’nın referandum ile birlikte uzayın ve zamanın uzak bir köşesine gönderdiği bağımsızlık hayali ‘Outlander’ın Sassenach’ı, zaman yolcusu Claire Randall’ın akıbetine paralel ilerliyor. Claire’in artık eski hayatının izlerinin yavaş yavaş silinmeye başladığı yeni dönem giderek karmaşıklaşan bir drama ağına da dönüştü.

 



Claire’in ‘X-Files’ gibi başlayıp bir süre ‘Braveheart’ devam eden ve en nihayetinde de ‘Güzel ve Çirkin’e dönüşen öyküsünün şu ana kadar ki performansı hayli başarılıydı. Ancak Outlander’ın artık romantik, fantastik ve drama kategorileri arasında kendisine belirgin bir rota çizmesinin zamanı geldi de geçiyor. Outlander ara sezon finali ile kesin olarak “tutkulu” bir tona sahip olduğunu gösterdi. Böylesi yapımlarda çok önemli bir yeri olan bu tonu muhafaza ederken izleyicinin aradığı sürükleyiciliği şu ana kadar yaptığı gibi sadece kısa olaylar üzerinden değil aynı zamanda büyük resimde de gösterebilirse çok daha fazla dikkat çekebilir.

Outlander, izleyicilerine vaat ettiği büyülü atmosferi gerçek kılmakta hiç başarısız olmadı. Hayli başarılı bir kimyası olan dizi bu noktada yönetmenliğini konuşturan Ronald D. Moore’a çok şey borçlu. Bakalım Outlander, 4 Nisan 2015’te başlayacak yeni bölümleri ile kategorisizlikten sıyrılıp sabit bir çehre kazanabilecek mi?

***

Walking Dead’e yeni isim belli
12 Ekim’de beşinci sezonu başlayacak olan Walking Dead’de Tyler James Williams da yer alacak. Chris Rock’ın ünlü komedisi Everybody Hates Chris’in başrol oyuncusu Williams’ın Walking Dead’de oynayacağı karakterin ismiyse Noah. Dizinin çizgi-romanında Noah isimli bir karakter bulunmadığı için dizide Williams’ın nasıl bir rolü olacağı ve ne kadar süre ile dizide yer alacağı belirsiz.

 

 

Ancak üçüncü sezonda Woodbury’de gördüğümüz Peter Wierling tarafından canlandırılan Noah karakterinin geri döneceği de iddialar arasında.

Dizinin dördüncü sezonunun finali oldukça gizemli ve heyecanlı bir şekilde sonlanmıştı. Önümüzdeki günlerde dizinin bir hayli hareketli geçecek bölümlerinde Tyler James Williams’ın nasıl bir rol üstleneceği ciddi bir merak konusu.