Kanlı kalkışmada 24’ü darbeci asker olmak üzere 232 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Darbe sonrası başlatılan operasyonlarda şimdiye kadar 6 bini asker olmak üzere 8 bine yakın kişi gözaltına alındı. On binden fazla kamu personeli ise açığa alındı

Darbe girişiminde bilanço ağır oldu

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan operasyonlar hız kesmeden devam ederken, geride bıraktığı bilanço da netleşiyor. Başbakan Binali Yıldırım, 208 kişinin yaşamını yitirdiğini ve yaklaşık 1500 kişinin yaralandığını açıkladı. Öte yandan darbeye karıştığı iddia edilen isimlerin 'temizlenmesi' için AKP tarafından ordunun yanı sıra kamuyla yargıda başlatılan tasfiye ve tutuklama dalgası da adeta devletin tüm kadrolarını boşaltacak seviyeye geldi. Şimdiye kadar yaklaşık on bin kişinin açığa alındığı duyuruldu.

Bakanlar Kurulu'na verilen arada bir açıklama yapan Başbakan Yıldırım, "Bu darbe kalkışmasında şu ana kadar tespit edilen 208 şehidimiz var. Bunların 60'ı polis, 3'ü asker, 145'i de sivil kahraman şehitlerimizdir. Bin 491 yaralımız var" dedi. Yıldırım darbeye karıştığı iddia edilen ordu mensuplarından 24 kişinin yaşamını yitirdiğini, 50 kişinin yaralandığını belirtti.

Ancak CHP kaynakları ise farklı bilgi verdi. Buna göre İstanbul'da 99, Ankara'da 157, Marmaris'te iki, Malatya'da ise bir kişi olmak üzere 259 kişi yaşamını yitirdi.

7 binden fazla gözaltı
Operasyonlara dair de bilgi veren Yıldırım, şu sayıları verdi; "Gözaltına alınan şahıs sayısı 7 bin 543, bunlar değişebilir. Bunlardan 100 polis, 6 bin 38 çeşitli rütbelerde asker, 755 hâkim ve savcı, 650 de sivil olmak üzere dökümü de bu şekildedir. Gözaltılardan tutuklamaya dönüşen 316'ya çıktı. Yaralı olanlar var, gözaltında işlemleri devam eden 7 bin 271 kişi var."

358 general ve amiralden 103'ü alındı
Türkiye genelinde başlatılan soruşturmalar kapsamında TSK bünyesinde bulunan toplam 358 general ve amiralin 103'ü ya gözaltında ya da tutuklanmış durumda. Bu isimler arasında, 'darbenin 1 numaralı ismi' olduğu öne sürülen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti de yer alıyor.

Tasfiye dalgası
Tasfiye dalgasına da değinen Yıldırım, "Ayrıca 2 bin 745 çeşitli kademelerdeki yargı mensupları hakkında açığa alınma kararı verilmiş, bunların infazı da devam ediyor" diye konuştu. Bakanlıklarda da tasfiyenin başlatıldığını açıklayan Yıldırım, "İlk etapta Maliye Bakanlığımız bin 500'e yakın kamu görevlisi hakkında görevden el çektirme işlemleri başlatıldı, devam da edecek" ifadesini kullandı. İçişleri Bakanlığı da 8 bin 777 personelin görevden uzaklaştırıldığını duyurdu.

***

Öztürk, Akar ve FİDAN’ı tanık gösterdi
Darbenin lideri olduğu iddia edilen Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Öztürk, savcılığa verdiği ifadede ‘darbe’ girişimiyle alakasının olmadığını, sürecin hiçbir aşamasında yer almadığını savundu. Öztürk, ifadesinde özetle şunları söyledi: “Benim bu darbeye iştirak etmediğime dair Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Hava Kuvvet Komutanı Abidin Ünal, Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ve orada bulunan diğer havacı generaller tanıktır. Dinlenmelerini isterim. Ayrıca paralel yapıya karşı mücadele eden kişilerden biriyim. Bu konuda da Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel sivil emekli hava pilot yarbay Mehmet yıldırım, emekli astsubay Cahit Demirbüken ve MİT Müsteşarı hakan Fidan dinlenebilir. Hakan Fidan’a Etimesgut Hava hastanesi başhekimliğinden gelen listeyi elden verdim. Araştırıp sonucunu bildirmesini söyledim. Ben ordu içindeki paralele yapı ile mücadele etmek için elimden gelen gayreti gösterdim.”

Huduti tutuklandı
Soruşturma kapsamında, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2’nci Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun ile 7’nci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili’nin de aralarında bulunduğu yedi asker tutuklandı.