Bolivya’daki seçim anketlerinde oy oranı gittikçe düşen darbeci hükümet, seçimi erteleme bahanesi olarak pandemi koşullarını gösterirken dün virüs nedeniyle yaşanan ölümlerde en yüksek orana ulaşıldı. Anez liderliğindeki hükümet, Morales’in partisi MAS üyelerini de hedef aldı

Darbeciler güç kaybediyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya’da ABD destekli darbe sonucu görevden alınan eski Devlet Başkanı Evo Morales’in yerine göreve getirilen Jeanine Anez liderliğindeki geçici hükümet, dördüncü kez seçimleri ertelemesine gerekçe olarak “koronavirüs önlemleri” bahanesi öne sürse de ülkede vaka sayıları ve can kaybı artıyor.

Önceki gün, 88 kişinin daha Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesiyle bir günde yaşanan can kaybı en yüksek seviyeye ulaşırken ölü sayısı 2 bin 808 kişiye ulaştı. 11 milyon nüfusa sahip ülkede aynı zamanda bir günde bin 207 yeni enfeksiyon tespit edildi.

SAĞLIK SİSTEMİ FELÇ

Haziran ayından bu yana çökmüş bir sağlık sistemi bulunan ülkede sağlık çalışanları, tıbbi malzemelerin yetersizliğine dikkat çekerken Sağlık Bakanlığı ise yeni hastalara yatak verilmesi için ‘hafif vakalar’ın taburcu edilmesini emreden kararıyla da tepki çekiyor. En son, Sağlık Bakanı’nın istifa etmesini takiben bu görevi Savunma Bakanı Fernando López devralmıştı.

Ülkenin sokaklarında insan cesetlerine rastlanması da sağlık sisteminin nasıl felç kaldığını ortaya koyuyor. Hükümet yetkililerinin açıkladığı verilere göre, bir günde ülke genelindeki sokaklardan 53 ceset toplandı. Cesetlerin 20’si La Paz, 18’in Cochabamba, üçü Santa Cruz, ikisi Chuquisaca, biri Tarija ve dokuzu Potosí bulundu. Ölüm nedenlerine ilişkin açıklama yapılmazken bir kısmının koronavirüse yakalanan evsizler olduğu tahmin ediliyor.

MAS HEDEFTE

Yapılan son seçim anketlerinde oy oranı gittikçe düşen darbeci hükümet, tüm bu yaşadığı siyasi istikrarsızlığı ve meşruiyet krizini aşmak için Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) üyelerini hedef alıyor. İçişleri Bakanlığı, eski Devlet Başkanı Evo Morales, MAS milletvekili Betty Yañiquez ve ülkenin sınıf eksenli sendikası Bolivya İşçi Merkezi (COB) sekreteri Juan Carlos Huarachi aleyhine kamu davaları açtı.

İçişleri Bakanı Yerko Nunez, MAS üyelerini protesto gösterileri organize etmek ile itham ederek “Halk sağlığına saldırmak” ve “Morales yanlıları arasında silahlı şiddeti artırmak” suçlamaları yöneltti. En son salı günü, seçimlerin ertelenmesini protesto etmek için eylemler düzenlenmişti.

Avrupa Solu Partisi de seçimlerin ertelenmesine kararına tepki göstermiş, “Bolivya Seçim Mahkemesi 6 Eylül’de yapılması planlanan genel seçimleri 18 Ekim’e erteledi. Bolivya’daki siyasi özneler genel seçim yasalarını ihlal ediyor. Geçici hükümetin uyguladığı siyasi zulüm son bulmuyor, niyetleri ise MAS lideri Luis Arce’nin adaylığını iptal etmek. Bu yasadışı girişimleri ve MAS üyelerine yönelik siyasi zorbalığı kınıyoruz” açıklaması yapmıştı.

***

Güney Amerika liderleri buluştu

Küba, Venezuela ve Nikaragua liderleri, Sao Paulo Forumu’nun 30’uncu yıldönümü vesilesiyle çevrimiçi liderler zirvesi düzenledi. Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Nikaragua lideri Daniel Ortega’nın katıldığı toplantıda, Ivan Duque liderliğindeki Kolombiya hükümetinin bölgedeki ilerici güçleri hedef almasına tepki gösterildi. Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki Venezuela Konsolosluğu’na yapılan saldırıyı kınayan liderler, ABD’nin haksız ablukasına direnen Küba halkıyla da dayanışmasını ifade etti.

Díaz-Canel, dayanışma dilekleri için teşekkür ederek, “Rotamız pandemi, abluka, emperyalizm baskısıyla değişmeyecek. Güney Amerika ve Karayipler’in birliğine ve entegrasyonuna katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi. Sao Paulo Forumu, Güney Amerika’daki siyasal hareketleri kıta ölçeğinde birleştirmek amacıyla Fidel Castro ve Lula de Silvia öncülüğünde 1990 yılında kurulmuştu.