Kaçak mazot ticareti yaparken yakalanan ve Darıca'da alıkonulan iki tanker batarken, Eskihisar'da yıllardır bekletilen iki tankerin ise çürüdüğü ve batmalarının an meselesi olduğu belirtildi.

Aktan USLU

Kaçak mazot ticareti yaparken yakalanan ve Darıca'da alıkonulan iki tanker batarken, Eskihisar'da yıllardır bekletilen iki tankerin ise çürüdüğü ve batmalarının an meselesi olduğu belirtildi. Sınırlı Sorumlu Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Kemiksiz tankerlerin depolarındaki yakıtının boşaltıldığını ancak sintinelerinde hala yakıt bulunduğunu belirterek batmaları halinde önemli deniz kirliliğine neden olacaklarını belirtti.
Cemal Kemiksiz, Eskihisar balıkçı barınağındaki Dursun Reis-3 isimli ve yanındaki 50 tonluk tankerin yaklaşık 3 yıldır bekletildiğini hatırlattı. Dursun Reis-3'ün kıç tarafından su almaya ve yan yatmaya başladığını belirten Kemiksiz, önemli bir kirliliğe yol açmadan gerekli önlemin alınması gerektiğini savundu. Mazot kaçakçılığına karşın düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen tankerlerin sahipleri tarafından geri alınmaması ise konuyla ilgili yasal mevzuattan kaynaklanıyor. 1918 sayılı eski yasaya göre mazot kaçakçılarına para cezası kesilirken 4926 sayılı yasaya göre ise cezanın yanı sıra, tanker sahibinden tankerin birkaç misli ederinde teminat isteniyor. Bu meblağı ödemektense tankerden cayan sahiplerinin kendi haline bıraktığı tankerler ise deniz suyundan gördüğü aşınma ve gerekli bakımının yapılmamasından ötürü hergeçen gün çürüyor. Batan iki tankerin Derince'deki Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nce korunmasına karar verildiği, ancak müdürlüğün Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına rağmen bu talebe uymadığı, öte yandan her iki barınakta bulunan dört tankerdeki mazotların boşaltıldığı bildirildi.