DBP, Cizre'de YDG-H ile Hüda-Par arasındaki çatışmayla ilgili açıklama yaptı ve Hüda-Par'ı suçlayarak, olayı çözüm sürecine yönelik "provokasyon" olarak değerlendirdi

DBP'den Cizre açıklaması: Amaçları çözüm süreci

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde üç kişinin öldüğü 3 kişinin de yaralandığı olayların çözüm sürecini provoke etmeye yönelik olduğunu söyledi.

Cizre'de Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) ile Hüda-Par yanlılarının silahlı çatışması sonucu üç kişinin ölmesi, 3 kişinin yaralanmasıyla ilişkin DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır'da bazı HDP'li milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da katıldığı basın toplantısı düzenledi.

'KÜRTLERARASI ÇATIŞMA YAŞANMAMALI'
Cizre'de yaşananların çözüm sürecine dönük provokasyon olduğunu belirten Yüksek, Cizre ve benzeri provokasyonun uzun süredir bölgenin bazı ilçe ve kentlerinde denendiğini söyledi. Yüksek yurtsever insanların, esnafların ve parti üyelerinin tehdit edildiğini söylerek şunları dedi:

"Şırnak, Cizre, Silopi başta olmak üzere daha önce Diyarbakır'da yakın zamanda Bingöl'de, Batman'da bir provokasyon girişimi söz konusudur. Biz kesinlikle Kürtlerarası halkımız içinde bir iç çatışmanın yaşanmasını istemiyoruz. Silahlı, şiddetli hiçbir çatışmanın yaşanmasını tasvip etmiyoruz. Ancak bu olaylar nasıl gelişiyor, hedef nedir kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor. Haftalardır bu bölgelerde çeşitli biçimlerde sokaklarda, mahallelerde girişimler söz konusu. Yurtsever insanlarımız, esnafımız tehdit edilmekte, parti üyelerimiz tehdit edilmekte. Kışkırtmalar geliştirilip olayların çıkarılması çabası söz konusudur. Nitekim bu girişimlerin sonucunda dünden bu yana Cizre'de olaylar patlak vermiş durumdadır.

Gelişmelerin yaşanmaması için bugün çatışmanın tarafı olarak ifade edilen Hüda-Par ve bağlantılı kesimlerle de birçok kez görüşmeler yapıldı. Diyaloglar geliştirildi, provokasyonlara girmemeleri, bazı kesimlerin oyunlarına gelmemeleri, bazı çetelerle ilişkilerini bitirmeleri ve burada her siyasi parti gibi demokratik temelde faaliyetlerini yürütmeleri yönünde görüşmeler yapıldı, diyaloglar geliştirildi. Aslında bu konuda gelinen bazı sonuçlar, noktalar da oldu. Dün Cizre'de de benzer bazı görüşmeler yapılmış ve kimi mütabakatlar oluşmasına rağmen, bu mütabakatın ardından yeniden böylesi provakatif girişim maalesef Hüda Par üyeleri tarafından gerçekleşmiştir."

'AMAÇLARI ÇÖZÜM SÜRECİ'
Hüda-Par ve çevresinin yakın komşu bazı ülkelerle diyalog içinde olduğunu kaydeden Yüksek, amaçlarının çözüm sürecini provoke etmek olduğunu belirtti. Hüda Par'ın Kürtlerarası bir çatışma çıkarmaya çalıştığına değinin Yüksek, devlet ve hükümetin Hüda-Par ile işbirliği içerisinde olduğunu savundu. AKP'nin bu durumdan nemalanmaya çalıştığı ve bölgede karışıklık çıkarmak istediğini söyleyen Yüksek, provokasyonlara karşı yurtseverleri uyardıklarını bildirdi. Yüksek sözlerini şöyle sürdürdü: ''

Bunun yaratacağı sonuç hiçbir güce, kesime yaramayacaktır. Daha fazla insanın hayatını kaybetmesine, daha fazla insanımızın zarar görmesine yol açacaktır. Ülkedeki hem çözüm sürecinin, hem demokratik siyasal bir sürecin kendi mecrasında akmasına engel olacağını ve bundan başka bir sonuç yaratmayacağını ifade etmek istiyoruz. Bu açıdan başta bu güçlere derhal bu oyunlarına son vermeleri, halkımıza, partimize karşı kışkırtıcı bu saldırıları son vermeleri gerektiğini belirtiyoruz."

'ÖRGÜTLÜ HAREKET ETMELİYİZ'
Parti örgütleri ve gençlik yapılarına dönük uyarıda da bulunan Yüksek, silahlı çatışmanın bir tuzak olduğunu kaydetti. Yüksek, tepkilerinin demokratik bir biçimde olmasını gerektiğini savunurken, bilinçli hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yüksek şu ifadeleri kullandı:

"Tepkilerimiz kitlesel anlamda sahip çıkma şeklinde olmalıdır. Ama bunun dışına taşan bir yaklaşım içerisinde kesinlikle olunmamalıdır. Çünkü bu bir tuzaktır, bu bir oyundur. Hükümetin, devletin bazı kesimlerinin ve komşu bazı ülkelerinin istihbarat birimlerinin ve Ortadoğu'daki kimi çete yapılarının içinde bulunmuş olduğu bir tuzaktır. Bu tuzağa gelinmemelidir. Bu tuzağa karşı, herkesin duyarlı olması gerektiğini belirtiyoruz. Bilinçli hareket edilerek, duyarlı ve örgütlü hareket ederek hep beraber bu oyunu boşa çıkaracağımızı belirtmek istiyorum. Sabah Cizre'ye heyetlerimizi çıkarttık, olayları araştırıyoruz. Silah ve şiddet ortamının ortadan kaldırılması için çaba ve girişimlerimiz olacaktır" dedi.

'NASIL ÇIKTIĞININ FAZLA ANLAMI YOK'
Cizre'deki çatışmaların çıkış nedeniyle ilgili bir soruyu cevaplayan Yüksek, "Bu çok önemli değil, biz biliyoruz. Kriminal bir durum değildir. Teknik olarak nasıl gelişti, nasıl oldu bunun çok fazla bir anlamı yok. Olan şudur, ifade ettiğimiz birkaç kesim Hüda-Par üzerinden bölgede bir karışıklık çıkarma çabası içerisindedir. Biz bu oyuna tuzağa karşı bilinçli hareket etmeye çalışacağız" dedi.