Aladağ’da Süleymancılar Tarikatı’na ait yurttaki yangın faciasıyla ilgili davada mahkeme heyeti değişti, tutuklu 4 sanık tahliye edildi

Değişen Mahkeme heyeti ‘tahliye’ dedi: 11 çocuğumuzun karşılığı 15 ay mı?

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar Tarikatı’na ait Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’ne bağlı kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybetmesinden sorumlu olanların yargılandığı davada skandal bir karara imza atıldı. Mahkeme heyetinin değişmesi sonrası tutuklu 4 sanık tahliye edildi.

2. derece tali kusurlularmış!
Kozan Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararını Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimata istinaden düzenlenen 22.01.2018 tarihli bilirkişi raporuna dayandırırken, mahkeme kararına göre; söz konusu bilirkişi raporunda anılan sanıkların ikinci dereceden tali kusurlu olduğu tespit edildi. Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, mahkemenin tahliye kararında ayrıca, “tutukluluktan beklenen gayenin bu sanıklar açısından gerçekleşmesi” de gerekçe olarak gösterildi.

Mahkemenin verdiği bu ara kararla yurdu işleten dernek yöneticileri olan Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt görevlisi Mahmut Deniz serbest bırakılırken, yurt yöneticisi Cumaali Genç ve yurdun bağlı olduğu derneğin başkanı İsmail Uğur’un ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

‘Adalet mücadelesi devam edecek’
Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin, bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilip tarafların rapora itirazlarını dinlemeden ve 26 Şubat’ta yapılacak açık duruşmayı beklemeden verdiği bu karara tepki gösteren Sosyal Haklar Derneği (SHD) bir açıklama yaparak, “11 çocuğumuzun karşılığı 15 ay mıdır!?” diye sordu.

Açıklamada, “Aladağ yurt yangının gerçekleştiği ilk günden itibaren söylediğimiz üzere, Süleymancılara ait yurdun yöneticileri, müdürü, denetim görevlerini yerine getirmeyen ve çocukların söz konusu yurtta kalmalarını fiilen zorunlu hale getiren kamu görevlileri başta olmak üzere; bütün sorumlular yargılanıp hak ettikleri ceza ile cezalandırılıncaya, Aladağ’a adalet gelinceye kadar, aileler ile birlikte yürüttüğümüz adalet mücadelesine devam edeceğiz” denildi.
Avukatların gerekli itirazları yapacağının da ifade edildiği açıklamaya şöyle devam edildi: “Aladağ’da adaletin hukuki bir başlık olmaktan çok kamusal laik eğitimi kendi davası gören yurttaşların adalet için bir adım daha ileri atması ile mümkün kılınabileceğini biliyoruz.”