Ankara Üniversitesi’nde ihraç edilen akademisyenlere ‘cüppe’ giydirildi. Açık derste konuşan Eroğul: Anayasa değişikliği bir darbedir, hukuka aykırıdır

Değişiklik darbedir, hukuka da aykırıdır

HÜSEYİN ŞİMŞEK - @simsekhuseyinn
huseyinsimsek@birgun.net

Olağanüstü Hal kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 93 akademisyeni meslekten ihraç edilen Ankara Üniversitesi’nde tepkiler sürüyor. Ölümünün onuncu yılı dolayısıyla Anayasa Hukuku Profesörü Yavuz Sabuncu anısına yapılan açık ders öncesinde ihraç edilen araştırma görevlileri Sevgi Oral ile Aysun Gezen’e, Dr. Faruk Alpkaya’ya, Yrd. Doç. Dr. Barış Ünlü’ye, Doç. Dr. Murat Sevinç’e ve Yrd. Doç. Dr. Pınar Ecevitoğlu’na mesleğine devam eden akademisyenler cüppelerini giydirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Murat Sevinç sempozyumun açılış konuşmasını yaptı. Sevinç, “Bu konferansın kararını verdiğimiz gün atıldık. Bunu yapabilmek bile hoş bir sürpriz oldu. 1995 yılı Aralık sonunda girdim bu kürsüye. İlk dersi de bu salonda anlattım. Dersler emanet edilir bize. Siz de bir başkasına emanet etmek üzere sürdürüyorsunuz” dedi.

Açık dersin ilk oturumuna katılan eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, AKP’nin demokrasiyi yok saydığını ve istikrar için tüm değişiklikleri yaptığını söyledi.

İhraçlarla birlikte Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tarihin izinin yok edilmeye çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. Cem Eroğul, “Rektörlük, İnsan Hakları Merkezi’ni kapattı. 60 yıllık bir gelenek bir çırpıda yoketmek isteniyor. Bu mümkün değildir. İnsanlar direnerek buna izin vermezler. Buradan meslekten ihraç edilmeyen akademisyenlere de sesleniyorum: asla alanları terk etmeyin, görevlerinizi bırakmayın, istifa etmeyin. Fakültelerinizde hiçbir şey yapamazsanız bile birer vicdan olarak oralarda kalın” dedi.

Türkiye’nin keyfi bir yönetim altında olduğunu söyleyen Eroğul, “Anayasa Değişikliği denilen şey ise bir garabettir. Bu değişiklik bir darbedir. Hukuka aykırıdır. Metin, bir Anayasa değişikliği metni değildir. Hukuk devletini, güçler ayrılığını, insan haklarını ortadan kaldıran bir düzenlemedir. Kabul edilirse ülkenin felaketi olur” diye konuştu.

Süreç çok tehlikeli
İkinci oturumda konuşan Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı’yken ihraç edilen BirGün yazarı Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu, Anayasa değişikliğine ilişkin şunları söyledi: “Savaşın bile bir hukuku ve ahlakı vardır. Bugün bunun bile tersini yaşıyoruz. Tersi kalleşliktir. Bugünkü koşullar 12 Eylül’le bile karşılaştırılamaz. Sivil toplum birikimi bile dikkate alınmadan hazırlanan bir Anayasa’yı oylayacağız. AKP’nin tabanı da bu Anayasa değişikliğine ikna olmadı. Kabul etmiyorlar çünkü tepeden empoze edilmeye çalışılan bir değişiklik. Tarihte ilk kez Anayasacılar olmadan bir Anayasa hazırlandı. AKP sadece rejimi değil, aynı zamanda sistemi de değiştirmek istiyor. Çok tehlikeli bir süreçle karşı karşıyayız. Hep birlikte buna karşı mücadele etmeliyiz.”