DEKAUM I. Kadın Araştırmaları Sempozyumu 3-4 Kasım'da İzmir'de

Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAUM), 3-4 Kasım 2016 tarihlerinde üniversite rektörlüğü binasında kadın araştırmaları sempozyumu düzenleyecek.

Bu yıl birincisi düzenlenecek olan sempozyumun başlığı "Edebiyat ve sanatta tarih dışında bırakılanlar" olarak belirlendi.

Prof. Dr. Serpil Çakır, Doç. Dr. Ahu Antmen ve yazar Latife Tekin ve şair Asuman Susam sempozyumda konuşmacı olarak yerlerini alacaklar.

dekaum-i-kadin-arastirmalari-sempozyumu-3-4-kasim-da-izmir-de-201686-1.

DEKAUM'un sempozyuma dair yaptığı çağrı ve sempozyumun genel başlıkları şöyle:

DEKAUM I. KADIN ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU

“EDEBİYAT VE SANATTA TARİH DIŞINDA BIRAKILANLAR”

3–4 KASIM 2016

19.yüzyılın son dönemi ve 20. yüzyılın ilk yıllarına tanıklık etmiş ‘kadın’ sanatçı ve edebiyatçılarımızın büyük bir bölümü ne yazık ki bugün yeterince tanınmamaktadır. Dönemlerinde ve sonrasında kronik algı ve eril bakışın dışlayıcı etkisiyle görünürlükleri ve isimleri ya silinmiş ya da çok kısıtlı bir çevre içinde kalmıştır. Bu bağlamda, sanat ve düşünce tarihimizin disiplinler arası bir etkileşim ve üretim ile tamamlanması, yeniden yazılması ve irdelenmesi için bu alanda çalışan araştırmacıları, sanatçıları bir araya gelmeye, birlikte düşünmeye, tartışmaya ve bilgiyi paylaşmaya davet ediyoruz.

Edebiyat ve sanatın dışında bırakılan kadınları, üretimden alımlama süreçlerine kadar tarihin dışında bırakılma nedenlerini ve sonuçlarını araştıralım, bugünü ve yarınımızı eşit bir anlayışta kurmak için geçmişi irdeleyelim, inceleyelim.

Sempozyum genel başlıkları:

Toplumsal cinsiyet ve benlik inşası

Güzellik, beden algısı ve temsiliyet

Mekân ve zaman algısı, temsil ve dönüşüm

Arzu, yasa ve yasadışının yaratılma stratejileri

Yaratma süreci, etkilenme endişesi, sanatsal otorite

Dil, toplumsal cinsiyet ve yaratma stratejileri

Edebiyat/sanatta cinsellik, cinsiyet, toplumsal cinsiyet

Değerler, gelenekler ve hiyerarşik söylemin yeniden üretimi, aşındırma stratejileri

Sınıf, etnisite, cinsiyet ilişkileri, temsiliyet

Kadın imgesindeki dönüşüm