Demirtaş'a 'Star' davasından beraat

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağustos 2015'te Star gazetesinin saldırıya uğramasıyla ilgili “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ettiği iddiasıyla İstanbul Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada beraat etti.

Tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Ağustos 2015'te Star gazetesinin saldırıya uğramasıyla ilgili sarf ettiği sözlerle “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ettiği iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması İstanbul Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Demirtaş katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak söz alan Star gazetesi avukatları, Demirtaş'ın cezalandırılmasını istedi.

Ardından Demirtaş'ın avukatlarından İlknur Alcan, suçlamanın yasal unsurlarının gerçekleşmediğini dile getirdi. Avukat Bahri Belen de, Demirtaş'ın HDP Eş Genel Başkanı ve milletvekili olduğunu hatırlatarak, Anayasa'nın 83/1 maddesinde belirtilen kürsü dokunulmazlığına atıfta bulundu. Avukat Veysi Eski ise, Star gazetesinin sadece Demirtaş'ı değil tüm muhalif kesimleri hedef gösterdiğini dile getirdi.

Savunmalar ardından kararını açıklayan mahkeme hakimi, AİHS'in 10. maddesinde belirtilen düşünce ifade özgürlüğü kavramı ile Handyside-Birleşik Krallık, Erbakan Türkiye Kararı ve Tuşalp Türkiye kararlarına atıfta bulunarak, "Sanığın söylediği sözlerin düşünce özgürlüğü kapsamında bulunduğu, buna göre rahatsız edici, irkiltici hatta şoke edici düşüncelerinin açıklanmasının demokratik bir toplumda düşünce ve ifade özgürlüğün gereği olduğu, bu nedenle yüklenen suçun yasal unsurları itibari ile gerçeklemediği ve suçun oluşmadığı" değerlendirmesinde bulunarak, CMK'nin 223/2-a maddesi gereğince beraatına karar verdi.

Hakimlik, Demirtaş'ın bin 980 TL'lik vekalet ücretinin ise hazineden tahsil edilmesine karar verdi.

(MA)