Moskova’nın müzakere sürecine yönelik yaklaşımına güvendiklerini ifade eden DSC yetkilisi ülkede teröre son vermenin en önemli görev olduğunun altını çizdi

Demokratik Suriye Cephesi Rusya’nın güç azaltmasından memnun değil: Cihatçılar bunu fırsata çevirebilir

Suriye’de faaliyet gösteren muhalif Demokratik Suriye Cephesi (DSC) Rusya’nın adıu gbeçen ülkede askerilerini azaltma kararı almasını endişeyle karşıladıklarını açıkladı. DSC’ye göre bu karar cihatçıların yeniden güç kazanmalarına fırsat verebilir.

Konuyla ilgili olarak Sputnik’e konuşan DSC Sözcüsü Mais Krydee , “Rusya’nın bu adımını dikkatle izliyorum. Suriye’de birçok militan grup var. Bu adım müzakere sürecini teşvik edebilir ve tarafları masaya çekebilir. Ancak militanlar silah bırakmaya, siyasi çözüme hazır mı? Militanlar bu adımı yeniden güçlenmek için kullanırsa ne olacak? Bu konuda dikkatli olmak zorundayız” dedi.

Öte yandan Krydee, Rusya’ya güvendiklerini de vurguladı. Moskova’nın müzakere sürecine yönelik yaklaşımına güvendiklerini ifade eden Krydee, ülkedeki en önemli görevin teröre son vermek ve karşı çıkmak olduğunun altını çizdi.
Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Suriye’deki askeri güçlerini azaltmaya başladıklarını belirtip, Rusya’ya geri dönecek ilk grup arasında ülkenin tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov ve personelinin de yer alacağını belirtmişti. “Başkomutan Vladimir Putin’in kararı doğrultusunda Suriye’deki güçlerimizi azaltmaya başlıyoruz” ifadelerini kullanan Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, ülkeden ilk olarak ayrılacak grup arasında Amiral Kuznetsov ve kruvazör Pyotr Velikiy’in yer alacağını söylemişti.

Palmira’da hava güvenliği
Öte yandan Suriye ordusunun IŞİD’e yönelik operasyonların ardından Palmira’nın batısında bulunan T-4 hava üssünün güvenliğini sağlamayı başardığı bildirildi. Üssün güneyindeki kimi tepeler IŞİD’in elinden alınırken, 3 haftadır IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerin alınması sonucu üssün güvenliğinin yeniden sağlandığı belirtildi.

Suriye ordusu bölgede gerçekleştirdiği saldırılarla 20 kadar IŞİD üyesini öldürdü. Rusya’nın da bölgede IŞİD’in elindeki gaz kuyularına saldırılar düzenleyerek, bu kaynakların Rakka’ya aktarılmasını engellediği belirtildi. Palmira’nın geri alınması için yapılacak harekatın ne zaman başlayacağı bilinmezken, askerlerin bölgeye gönderildiği ve emir beklediği aktarılıyor.

Operasyonlar sürüyor
Hama’nın doğusundaki IŞİD varlığına dair bir süredir istihbarat toplamakta olan Rusya ve Suriye, bölgede hava saldırılarına devam ediyor. Hama’nın doğu kırsalında IŞİD hedeflerini vuran 5 helikopter ve 2 savaş uçağının, 4 köyde saldırılar gerçekleştirdiği aktarılıyor. Hava saldırıları sonucunda IŞİD’in kimi zırhlı araçlarını kaybettiği, çok sayıda IŞİD üyesininse öldürüldüğü belirtiliyor. Hama’nın doğu kırsalının Rakka’ya yakınlığı sebebiyle IŞİD için önem taşıdığı biliniyor.

***

IŞİD Pazar yerini vurdu: 13 ölü

IŞİD Irak’ın başkenti Bağdat’ta bomba yüklü araçla pazar yerine saldırdı, en az 13 kişinin hayatını yitirdiği bildirildi. Olayda yaklaşık 50 kişi de yaralandı. Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saa Maan, “Cemile pazarının kapısındaki bir asker, şüpheli aracı fark edince, bomba yüklü otomobile ateş açmış. Ama terörist, aracını havaya uçurmuş” dedi. Maan, bomba yüklü araca ateş açan Iraklı askerin de olayda yaralandığını belirtti.