Denİz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın asılmasına neden olan kanunun yürürlükten kaldırılmasını ve bu yolla ‘iade-i itibar’ yapılmasını 7 ay önce...

Denİz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın asılmasına neden olan kanunun yürürlükten kaldırılmasını ve bu yolla ‘iade-i itibar’ yapılmasını 7 ay önce teklif eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Menderes’in itibarı için girişilen hummalı çalışmayı BirGün’e yorumladı.
3 fidan için kılını kıpırdatmayan Meclis Başkanlığı’nın Menderes için çalışma başlatmasının “çifte standart ve iki yüzlülük” olarak tanımlayan Tanal, “Ben bu teklifi verdim ve gündeme bile getirmediler. Defalarca gündeme alınması için dilekçe verdim, ‘bunu yapmak zorundasınız’ dedim ama bunu yapması gereken kişi Meclis Başkanı ve onun da tutumu ortada” diye konuştu.


AİHM’E VE ANAYASA’YA AYKIRI
Bu iki farklı tutumun Anayasa’nın ve AİHM’in eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu belirten Tanal, “Bunların anlayışı kendilerinden olanlara her şey hak, diğerlerine hele ki muhalif olanlaraysa her şey mübah, yaşam hakları bile yok. Bu güçlü olanın istediği gibi yaptığı bir kanundur ve buradan adalet çıkmaz. Bunun arkasında Said-i Nursi başta olmak üzere o dönem şeriatı isteyenlerin itibarlarını da gündeme getirecekler. Tabi bu benim öngörüm”diye konuştu. Tanal, Menderes için söz konusu teklif Meclis’e geldiğinde CHP Grubu’nun tutumunun ne olacağını bilemediğini söyledi.
Türkiye’nin önünde bir yerel seçim ve bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu hatırlatan Tanal, “Talimatın Erdoğan’dan geldiği söyleniyor. Bu zamanlama da bu iki seçim göze alındığında manidar” dedi. Tanal, 3 devrimci için verdiği dilekçede gerekçede, “Denizler, Anayasa'ya tam bağımlılık ve tam bağımsız Türkiye için mücadele etmiştir. Onların zaten bu toplumda çok iyi bir itibarları vardır" ifadelerine yer vermişti.