Ligin zirvesini yakından ilgilendiren maçta Fenerbahçe, Beşiktaş’ı 2-0 yendi ve zirveye yükseldi. Sarı-lacivertlilere galibiyeti 3. dakikada Emenike ve 86’da Sow’un golleri getirdi

Derbide gülen Fener oldu

BEKLENENDEN KOLAY

Ali Murat Hamarat alimurathamarat@gmail.com

Sezonun fiyakalısı Avrupa’nın yakışıklısı Beşiktaş, Ersun Yanal sonrası dönemin karın ağrılarını çeken Fenerbahçe’ye karşı. Bakmayın bu tanımlara, ligin boyu kısa; iki takım arası sadece bir puan. Yer deplasman takımlarının gönlünün sultanı Olimpiyat Stadı. Tribünler deseniz yine içler acısı. Bir zamanların iğne atsanız yere düşmeyen maçlarından günümüzün bırakınız kapalı gişe, boş koltukların seyircileri yer yer geçtiği derbilere...

Başlama vuruşu öncesi teknik adamların yapacakları merak konusuydu. Bilic cezalı Gökhan Töre’nin yerine beklendiği gibi Kerim Frei’ı sahaya sürürken, ilk derbisinde başarısız bir görüntü çizen İsmail Kartal son haftaların başarılı ismi Alper’e yine şans veriyordu.

Adeta golle demir aldı mücadele. 3. dakikada soldan sürüklediği akında Alper Emenike’yi bulduğunda, Nijeryalıya altıpasta sadece dokunmak kalıyordu. Kartal’ın yumuşak karnı yine sağ bek pozisyonundaki Necip idi.

Golden sonra siyah-beyazlılar rakip kaleye yüklenmeye çalışsa da 13’te Kanarya bu sefer sağ kanattan etkili geldi. Gökhan’ın pasında Alper vurmuş, Tolga hayır demişti. Demba Ba 24’te ayağı, 26’da da kafasıyla Volkan’ı zorlamış, file bekçisi belki de kalesinde güven tazelemişti.

Fenerbahçe Caner sayesinde Beşiktaş’ın sağında bulduğu madeni işleyedursun, Tolga kalesinde devleşiyordu. Olcay’ın gereksiz bir şekilde ikinci sarıyı görmesiyle birlikte Kanarya skordan sonra sayısal üstünlüğü de ele geçirerek soyunma odasına gidiyordu.
İkinci yarının senaryosu basitti; bir kişi eksik Kartal ikinci devre daha çok topla oynayacak, Kanarya kontralarla gol arayacaktı. Bakalım kafalardaki hesap sahaya uyacak mıydı...

54’te Gökhan Gönül getiriyor, Kuyt kötü vuruyordu. Galatasaray maçında Alves’in atılmasından gerekli dersi çıkaran İsmail Kartal, sarı kartlı Caner ile Emre’yi çıkararak tedbiri elden bırakmıyordu. Caner sağlamdı da Emre yine önemli bir maçı bitirememişti. Onun sakatlığı hocasının ekmeğine yağ sürmüştü.

66’da Ersan’dan meşin yuvarlağı söken Kuyt Emenike’yi kaçırsa da Nijeryalı işi bitiremedi. Maçta başka gol olacak mı derken, 86’da son noktayı Fenerbahçe koydu. Bu sefer aynı yerde topu Motta’dan kapan Kuyt, yine Emenike’yi görüyor, Nijeryalının harika pasında Emre’nin yerine giren Sow skoru ilan ediyordu.

Son düdükle birlikte bir hafta öncesine kadar görünen tablo tamamen tersine döndü. Bu sezonki ilk deplasman galibiyetiyle Fenerbahçe liderliğe yükselirken, Beşiktaş dördüncülüğe düştü. Derbi fakiri Bilic seriyi bozamazken, İsmail Kartal kendisi için çok önemli bir sonuca imza attı.

***

KABİL'İN TORUNLARINDAN NECİP

Metin Aktaşoğlu metin.aktasoglu@gmail.com

Kayseri Erciyesspor maçının ardından futboldan biraz anlayan her insan evladı şunu düşünmüştür: “Gökhan Töre cezalı duruma düştü, sağ bekte Necip oynayacak muhtemelen... Fenerbahçe’nin sol tarafında Caner var...” Müsabaka başlar başlamaz bu felaket senaryosu da gerçeğe dönüştü zaten. Geçen sezon gördüğümüz kadarıyla Atiba savunmanın sağında oynayabiliyor. Diğer iki, savunma yönlü orta saha oyuncusu Veli ve Necip’ten de Veli’yi, Avusturya’da oynadığı dönemde kanat hücumcusu olarak da kullanıldığı için sağ bek olarak daha mantıklı bir tercih olarak aklıma geliyor. Necip en azından oynamayı daha iyi bildiği mevki olan orta sahada tercih edilebilirdi.

Yani Necip muhakkak oynayacaksa böyle bir çözüm bulunabilirdi! Buna neden bu kadar takıldım acaba? Çünkü maçın hikayesi oldu bu tercih. Slaven Bilic’in keçi inadı bir günah keçisi doğurdu. Necip Uysal, üçüncü dakikada gelen golde de hatalıydı, Olcay’ın atılmasını sağlayan faulleri yapmasında da! Sosa veya Mustafa Pektemek veya İsmail Köybaşı’nın kenarda oturmasında da! Toplamda çalınan 30 küsür faulde de Necip suçluydu, Kuyt’un sarı kart gördüğü pozisyonda uygulanmayan avantaj kuralında da!

Siyah-Beyazlı taraftarlar “Tam ‘Necip’siz Bir Beşiktaş” hayali kurarken kenarda duran daha ciddi sorunu görmekte zorlanıyorlar. Beşiktaş, akıllara zarar bir Erciyes mağlubiyetinin ardından, taraftarları ve sahadakileri delirten bir derbiyi de geride bıraktı...

***

EMENİKE'NİN MAÇI

Serkan Fidan serkanfidan@yahoo.com

Beşiktaş’ın yumuşak karnını bilen İsmail Kartal sol kanatta Caner’in önünde Alper’i tercih ederek Necip ve Kerim’den oluşan Beşiktaş sağ kanadını zorlamayı planlamıştı. Bu tercih maçın hemen başında meyvesini verdi. Topla adam eksiltme özelliği yüksek olan Alper, Necip’i kolayca geçerek Emenike’nin golünün asistini yaptı. İlk yarı boyunca Fenerbahçe ataklarında bu kanadı kullanarak tehlikeler yarattı. Oyun dışı kalan Olcay’ın iki sarı kartını da sağ tarafa desteğe gittiğinde gördüğünü belirtmek gerek. Takım savunmasını iyi yapan Sarı Lacivertliler evsiz ev sahibine ilk yarı boyunca pozisyon vermedi. Beşiktaşlı futbolcuların cılız şut denemelerine de Volkan izin vermedi.

Maçın ikinci yarısında kontrollü oyunu tercih eden Fenerbahçe’de oyunu kendi sahasında kabul etti ancak rakibine de pozisyon vermedi. İsmail Kartal, sarı kartı olan Caner’in yerine Hasan Ali Kaldırım’ı oyuna alarak takımının maçı 11 kişi tamamlamasını garantilemiş oldu. Emre’nin kronik 70. dakika sakatlığının ardından Alper orta alana geçerken Emre’nin yerine giren Sow da sol kanattaki yerini aldı. Fenerbahçe konraataklarla tehlikeli pozisyonlar yakaladı ancak Beşiktaş’ın direncini ve inancını bitiren vuruş 86. dakika da Sow’dan geldi.

Fenerbahçe’nin oyun kalitesi geçen senenin gerisinde ancak futbolcuların ve teknik kadronun kazanmaya ihtiyacı vardı ve bunu başardılar. Fenerbahçe’ye üç puanı ve liderliği getiren aslında uzun yıllardır uyguladıkları transfer politikaları. Kadro istikrarı ve doğru kadro mühendisliği dün gece hatasız takım savunmasının asıl nedeniydi nedeniydi. Ne yapması gerektiğini bilen oyuncu topluluğu diğer şampiyonluk adayı üç takımla da deplasmanda oynamış olarak liderliği devraldı. Bir gol bir asist yapan Emenike’nin de hakkını vermek gerek.