Yerel seçimde DEM Parti'nin kazandığı Dersim Belediyesi'nin toplam borcu açıklandı. Dersim Belediye Başkanı Cevdet Konak, “Belediyemizin toplam borcu 230 milyon 673 bin 692 liradır” dedi. Eski TKP'li Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 2019 yılında belediyeyi 13 milyon dolar borçla devraldığını belirterek giderlerin gelirden fazla olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: ANKA
Dersim Belediyesi'nin toplam borcu açıklandı

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde Halkların Eşit ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) kazandığı Dersim Belediyesi’nin borcu açıklandı.

Türkiye Komünist Partili Fatih Mehmet Maçoğlu’nun belediye başkanı olduğu Dersim’de 31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti’nin adayı Cevdet Konak seçimi kazandı.

Dersim Belediye Başkanı Konak, Belediye Meclisi toplantısında belediyenin borçlarını açıkladı.

Konak, “5 Nisan tarihi itibarıyla belediyemizin toplam borcu 230 milyon 673 bin 692 liradır. Belediyemizin 2023 yılı toplam geliri 188 milyon, toplam gideri 271 milyon lira. Personel giderleri brüt bütçemizin yüzde 84’ünü oluşturmaktadır. Son 5 yıllık süreç içerisinde 145 kişi işe alınmış” dedi.

Öte yandan eski Dersim Belediye Başkanı TKP’li Fatih Mehmet Maçoğlu, 2019 yılında 67 milyon liralık borçla aldığı belediyeyi 230 milyon liralık borçla devrettiğine ilişkin iddialarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

MAÇOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

Tele1'e konuşan Maçoğlu, "Beş yıllık gelirleri peşin alıp kullanmamıza rağmen, ulaşımı 1-2 lira düzeyinde tutmamıza, suyu ücretsiz, ekmeği 4 liradan satmamıza rağmen borcu normalde bütçemizin iki kat daha fazlası ise şimdi yarısına kadar indirmişiz" dedi.

"BORÇLARIMIZI AZALTMIŞIZ"

2019 yılında belediyeyi aldıklarında 13 milyon dolar civarında borcu olduğunu söyleyen Maçoğlu, şimdi 7 milyon dolar civarında bir borç olduğunu ifade etti. Maçoğlu, “Borcun olması da çok doğal. Çünkü belediyenin borcu giderlerinden çok daha geride. Mesela şimdi belediyenin iller bankası, payları ve diğer giderleri yüzde bin, bin 500 yükseldi. Yani hakikaten belediyelerin bu şekil götürebilme ihtimali yok ama biz buna rağmen borçlarımızı azaltmışız” diye konuştu.

Maçoğlu, şöyle devam etti:

“Çünkü giderler fazla. Diyelim ki ulaşım 1 lira 25 kuruşken halk 2,5 lira yaptı. Ve üç ya da dört mahallede de ücretsiz ulaşım yapıyoruz. Aynı zamanda işçiler bin 750 lira civarında maaş alıyorken şimdi 25 bin lira. Yani yüzde bin 500 işçi maaşlarını yükselmişiz. Biz hiçbir şey yapmasak, bir metre yol yapmasak bile yine bu şekilde borç olurdu. Çünkü gelirlerimiz maaşları zor kurtarıyordu, bazı aylar kurtarmıyordu. Almanya’da, Fransa’da Avrupa’da Türkiye’de iş insanları ile görüşerek sponsor üzerinde yol yapmışız. Ona rağmen altı yılda bitmesi gereken doğalgazı üç yılda bitirmişiz. Diğer bir kısmı kredi çekerek borçlanmamışım. Para alarak, bir şey satın alarak borçlanmamışım. Normal doğalındaki çalışma meselesidir bu borcun sebebi.”