“Turist rekoru kıracak” denilen, Şubat 2019’daki açılışından tam yedi ay sonra ise ilgi görmediği için kapısına kilit vurulan 801 milyon dolar maliyetli Ankapark’ın depolarına ilk kez girildi. BirGün, tesisin depolarında çürümeye terk edilen 4,7 milyon dolarlık dinozor maketlerinin ve hiç kullanılmayan milyonlarca liralık oyuncaklar ile plastik çiçeklerin son durumunu görüntüledi.

Dev hurda yığını​: Ankapark’taki enkaz ilk kez görüntülendi
Fotoğraflar: BirGün

Mustafa BİLDİRCİN

Melih Gökçek’in, “Guinness Rekorlar Kitabı’na gireceğiz” dediği Ankapark beklenilen ilgiyi görmeyince bir hayalet tesise döndü. Uğruna AOÇ arazisi talan edilen ve kamu kaynakları seferber edilen tesis Şubat 2019’daki açılışından yedi ay sonra kapandı. BirGün, Ankara’nın göbeğinde koca bir hurda yığını haline dönüşen tesisin depolarına girdi. Ankapark’ın depolarında, milyonlarca dolar harcanan dinozor maketleri ve oyuncakların içler acısı hali görüntülendi.

Kamu kaynakları ile yapılan israfı gözler önüne seren Ankapark’ın depoları, tesisin dramatik öyküsünü bir kez daha akıllara getirdi. Tesis, 2019 yılındaki açılışından kısa bir süre sonra elektrik borçları nedeniyle hacizle karşı karşıya kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, işletmecinin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle parkın belediyeye devri için dava açtı.

dev-hurda-yigini-ankapark-taki-enkaz-ilk-kez-goruntulendi-1020689-1.

HIRSIZLARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Yargı süreci devam ederken tesis de kamu zararı yazmaya devam etti. Milyonlarca dolarlık oyuncaklar depolarda çürümeye terk edilirken tesis, hırsızların gözde mekanı haline geldi. Belediye kaynakları, tesiste hemen her gün yeni bir hırsızlık olayı yaşandığını belirtti.

dev-hurda-yigini-ankapark-taki-enkaz-ilk-kez-goruntulendi-1020693-1.

RESMEN İFLAS ETTİ

Tesisteki çürüme devam ederken tesisin ABB’ye devrine yönelik dava 15 Haziran 2022 tarihine ertelendi. Şubat 2022’de ise Ankara 21’inci İcra Dairesi, Ankapark Turizm İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi'nin iflasını resmen ilan etti.

dev-hurda-yigini-ankapark-taki-enkaz-ilk-kez-goruntulendi-1020694-1.

DİNOZORLAR PARÇALANDI

Belediye iştiraki ANFA Güvenlik’e bağlı görevlilerce korunan ve tesisin oyuncaklarının muhafaza edildiği depolardaki görüntüler ise can yaktı. Depoların içi ve etrafındaki oyuncakların hemen hepsi çürümeye yüz tuttu. Milyonlarca dolar harcanan dinozorların büyük bölümü parçalandığı, tesis için Çin’den getirtilen plastik ve metal oyuncakların kullanılamaz hale geldiği görüldü.

dev-hurda-yigini-ankapark-taki-enkaz-ilk-kez-goruntulendi-1020695-1.

MİLYONLARCA LİRA ÇÖPE GİTTİ

Tesis için inşa edilen ancak yüklenici firmaya yapılan 50 milyon dolarlık ödemeye karşın yarım bırakılan teleferikin direkleri de “İsraf abidesi” gibi tesisin ortasında bırakıldı. Bir korku filmi setini anımsatan depolardaki bazı oyuncakların maliyeti ise şöyle:

• Hayvan heykelleri: 1,3 milyon dolar

• Kullanılmayan teleferik 50 milyon dolar

• Müzikli görsel fıskiye 14,8 milyon TL

• Dinozor iskeletleri ve fosilleri: 694 bin dolar

• Dinozor ve kamuflaj malzemeleri: 4,7 milyon dolar

• Hareketli dinozor, yapay ağaç, bank ve gölgelikler: 2,5 milyon dolar

• Plastik çiçek ve plastik ağaç: 1,8 milyon dolar

dev-hurda-yigini-ankapark-taki-enkaz-ilk-kez-goruntulendi-1020696-1.

dev-hurda-yigini-ankapark-taki-enkaz-ilk-kez-goruntulendi-1020697-1.

dev-hurda-yigini-ankapark-taki-enkaz-ilk-kez-goruntulendi-1020698-1.