Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) şirketlere halka açık yüzde 95'ten çok hisseye sahip olma durumunda borsadan çıkma hakkı tanımasıyla birden fazla şirket borsadan çıkmak için başvuru yapmaya başladı.

Dev şirketler borsadan kaçıyor

GÖKSU YAVUZ

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) şirketlere halka açık yüzde 95'ten çok hisseye sahip olma durumunda borsadan çıkma hakkı tanımasıyla birden fazla şirket borsadan çıkmak için başvuru yapmaya başladı. Türk Demirdöküm’ün ardından, Petrol Ofisi A.Ş. Mutlu Akü, Alternatifbank ve son olarak Eczacıbaşı Yapı Gereçleri A.Ş. borsadan çıkmak için harekete geçti. SPK Tebliği ile birlikte şu an 26 şirket borsadan çıkma hakkını kolaylıkla elde edebilecek durumda. Bu şirketlerin arasındaki borsada işlem gören hisse payı çok düşük olsa da piyasa değeri 1 milyar TL’yi aşan 9 şirket bulunuyor. Bu grup içinde Denizbank, Finansbank ve TEB gibi önemli bankalar bulunurken Tuborg, Carrefour, Lafarge  Aslan Çimento, Kent Gıda gibi dev sanayi ve perakende şirketleri de bulunuyor.

'ÇEKİLEN ŞİRKET SAYISI ARTABİLİR'
Notus Portföy Yönetim'den Evren Bolgün "Borsada yaşanan çekilmeler için iki ana sebep var. Birincisi  halka açıklık oranı oldukça az. İkincisi ise; halka açık olan şirketlere, mevcut ekonomik durumdan dolayı manipülasyon etkisi fazla olduğu oldukça büyük zarar görebiliyorlar. Ayrıca borsadaki aktif hesap oranı çok düşük. 1 milyon 200 bin civarında hesap var. Ancak bunların yaklaşık 100 bini aktif halde. Bu 100 bin hesap içerisinde ise 5-6 bin hesabın borsada yüzde 60 gibi büyük bir bölümü kapsadığını görebiliyoruz" diyerek, borsadan çıkan şirketlerin sayısının artabileceğini ve bunun dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.