Türkiye Büyük Millet Meclisi bu

ÖZLEM ZORCAN ANKARA / Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün (Salı) Cumhuriyet tarihinin en ilginç resepsiyonlarından birine tanık olacak. Saat 13.30'da Meclis salonlarında yapılacak resepsiyon Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın himayesinde gerçekleştirecek.

Resepsiyona Başbakan Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere Hükümetin tüm üyeleri, Meclis Komisyonlarının başkanları ve milletvekilleri katılacak. Yemekte tavukçuluk sektörünün önde gelen firmalarının sahip ve yöneticileri de hazır bulunacak.

Törende önce Meclis Başkanı, ardından Başbakan ve Sağlık Bakanı birer konuşma yaparak, tavuk etinin ne kadar yararlı olduğunu anlatacak ve kuş gribi virüsünün pişmiş tavuk etinde barınamayacağını belirtilecekler.

Daha sonra topluca aralarında tavuk suyuna çorba, tavuk kızartma, tavuk sinirsel, tavuk sote ve tavuk eüi salatadan oluşan yemekler yenecek. Yemeğin üstüne de tavuk göğsü tadısı ikram edilecek. Resepsiyonun, vatandaşların entegre tesislerde üretilen tavuk ve yumurtaları bile yememeleri üzerine, sektör temsilcilerinin talebi üzerine yapılması kararlaştırıldı.

Geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanı, Başbakan, Sağlık Bakanı ve Tarım Bakanı'nı ziyaret eden tavukçuluk sektörünün önde gelen firmalarının, "Halkta tavuk etine ve yumurtaya karşı büyük ve gereksiz bir korku oluştu. Bu korku yenilemediği takdirde birçok entegre tesis yakında kapısına kilit vurmak zorunda kalacak," mesajını verdikleri, Meclis'te resepsiyon düzenleme fikrinin bu mesajın ardından planlandığı öğrenildi.

Uzmanlar ne diyor?
BU arada, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol da, kuş gribinde esas riskli kişilerin kesimhanelerdeki görevliler olduğunu belirtti. Prof. Şenol, "Tavuk eti yemekte bir risk yok. Tamamen emniyette olabilmek için et 70 derecede pirişilmelidir. Yani pembe görünümdeki et tüketilmemelidir. Yumurta da tamamen pişmiş olarak katı şekilde tüketildiği takdirde hiçbir sakınca taşımaz" dedi. Kuş gribi virüsünün dondurmakla ölmeyebileceğine dikkat çeken Prof. Şenol, "Dünya Sağlık Örgütü de kuş gribine karşı en etkili yöntem olarak besinlerin 70 derecede pişirilmesini önermektedir" diye konuştu.