İslamcılar her yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşına alternatif olarak Mekke’nin alınmasını koydu. İlahiyatçı Cemil Kılıç “İslamcılar yılbaşını kendilerine tehdit görüyor” dedi

Dinciler yılbaşını tehdit görüyor

Mustafa Kömüş

İslamcılar yıllardır Mekke’nin Müslümanlar tarafından alınmasını 11 Ocak yerine 1 Ocak gecesi kutluyor. Müslümanların yoğun yaşadığı diğer ülkelerde böyle bir kutlama olmamasına rağmen Türkiye’de İslamcılar yılbaşına alternatif olarak bu yolu seçiyor. Bu yıl da İslamcılar birçok yerde aynı uygulamayı tekrarladı. Örneğin Anadolu Gençlik Derneği’nin birçok şubesi önceki akşam bu tarz etkinlikler yaparken Türkiye Gençlik Vakfı Beykoz Temsilciliği ‘Mekke’nin Fethi Gecesi Programı’ düzenledi.

Sadece Türkiye’de yapılıyor

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan İlahiyatçı Cemil Kılıç, bu tarz kutlamaların başka ülkelerde olmadığını söyledi. İslam tarihinde de böyle bir ‘fetih’ kutlaması bulunmadığını söyleyen Kılıç şu ifadeleri kullandı: “Bugün Arap dünyasında Mekke’nin Fethi’ni kutlamak diye bir şey yok. Peygamber, 4 Halife, Emeviler dönemlerinde böyle bir kutlama olduğuna dair hiçbir tarihi işaret yok. Araplar bu olaya milliyetçilik üzerinden bakıyor. Türkiye’deki İslamcıların baktığı gibi bakmıyorlar meseleye. Hz. Muhammed’i de Arap kimliği üzerinden değerlendiriyorlar. Onun peygamberlik kimliği ikincil plandadır. Onlara göre Hz. Muhammed’in asıl kimliği büyük bir komutan olmasıdır. Müslüman Kardeşler gibi ümmetçi oluşumlar vardır ama bu anlayış çok güçlü değildir.”

Öykünerek icat edildi

Yılbaşı kutlamalarının tarihin en katılımlı töreni olduğunu ifade eden Kılıç “Dünyanın neredeyse her yerinde yapılır bu kutlamalar. Radikal dinci kesimler buna tepki duyuyorlar. Dünyanın seküler yöne doğru gittiğini görüyorlar. Seküler dünyanın kendini çok güçlü hissettirdiği bir akşamdır. Bunu İslamcılar tehdit olarak görüyor. Bunu kendi kültürlerine uygun biçimde kutlayabilirlerdi halbuki. Örneğin Mevlid Kandili de yoktu İslami gelenekte. Noel’den esinlenip Hz. Muhammed’in doğum günü diye bunu icat ettiler” dedi.

Kandillerin de Türkiye’deki gibi olmadığını söyleyen Kılıç “Bunlar öykünerek icat edilmiştir. Bunlar zaten Kuran’da geçmez. Sadece Kadir Gecesi’nin ismi geçer ama kutlama tavsiyesi yoktur” diye konuştu.

Mekke’nin alınmasının 11 Ocak yerine 1 Ocak’ta kutlanmasını da değerlendiren Kılıç şunları söyledi: “Yeni yıl kutlamalarına alternatif bir kutlama yapıyorlar. Bunun için çok çaba sarf ettiler ama yerleştiremediler, bunu da çok net gözlemliyoruz. Fakat şunu da kabul edelim, İslamcı cemaat ve tarikatların yaptığı çalışmalar özellikle muhafazakâr kesimlerde yılbaşı kutlaması geleneğinin sona ermesine yol açtı. Bu konuda çok ‘başarılı’ oldular. Tabii bununla yetinmiyorlar. Şimdi de laik seküler yaşamın hâkim olduğu semtlere yönelmek istiyorlar. Yılbaşını kutlamayı kâfirlikle itham etmeleri düşünce hürriyetini aşıyor. Bu artık hakarete, saldırıya dönüşüyor. Yılbaşını terörize ediyorlar deyim yerindeyse. Bu konuda siyasi iktidardan da güç alarak etkilerini artırıyorlar.”