Hrant Dink davasının 7. duruşmasında müdahil avukatlar İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tarafından mahkemeye gönderilen 90 sayfalık belgenin sadece 15 sayfasının....

Hrant Dink cinayetiyle ilgili açığa çıkan bazı belgelerin mahkeme tarafından ‘gizli’ tutulduğunun ortaya çıkması üzerine avukatlar duruşmada tepki gösterdi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tarafında mahkemeye gönderilen 90 sayfalık belgenin üst yazısında "Hayati öneme sahip bilgilerin bulunduğu" bilgisinin yer aldığını belirten avukatlar Erhan Tuncel ile Yasin Hayal’e ilişkin bilgilerin yer aldığı 90 sayfalık belgenin tamamının yeniden istenerek kendilerine gösterilmesini talep etti. Avukat Çetin "Adil yargılanma hakkımızda etkin başvuru yolumuz tıkanmıştır" derken Avukat Belen ""Burada çok ciddi bir eylem var. Sanıklarla ilgili ciddi bilgiler olduğu anlaşılıyor. Devlet sırrı yasası yokken bu belgelerin incelenmesi engellenemez" diye konuştu.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink"in öldürülmesine ilişkin 8"i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 7"nci duruşması dün görüldü. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde görülen duruşma nedeniyle adliye bahçesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alan polis, adliyeye girişlerde kimlik kontrolü ve üst araması yaptı. Ayrıca, adliye yanındaki otoparka sivil plakalı araçların girişine izin verilmedi.

HAYAL YİNE ALPEREN OCAKLARI DEDİ
Hrant Dink"in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Orhan Dink, avukatlarıyla birlikte hakim ve savcıların kullandığı kapıdan binaya girdi. Tutuklu sanıklardan Yasin Hayal, cezaevi aracından görevli jandarmalar eşliğinde indirilerek nezarethane bölümüne götürüldüğü sırada "Yaşasın Alperen Ocakları. Kanımız aksa da zafer İslamındır. İktidara yürüyoruz, iktidara"" diye bağırdı.

OGÜN SAMAST GETİRİLMEDİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"ndeki duruşmaya, 8 tutuklu sanıktan 7"si ile 11 tutuksuz sanıktan 1"i katıldı.Hrant Dink cinayetine ilişkin yargılanan sanıklardan Ogün Samast ise tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi"nden duruşmaya getirilmedi.

MİLLETVEKİLLERİ İZLEDİ
Fethiye Çetin, Bahri Bayram Belen’in de aralarında bulunduğu 20’ye yakın müdahil avukatları ve  sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AKP Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Senarist Sırrı Süreya Önder,  Evrensel Gazetesi Yazıişleri Müdürü Fatih Polat,  gazeciler Banu Güven, Ece Temelkuran’ın aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, sanatçı, aydın da izleyici olarak duruşma salonunda yerlerini aldı.

BELGENİN 75 SAYFASI  NEREDE?
Dink ailesi avukatkarından Fethiye Çetin, mahkemenin ara kararı gereği Dink cinayetiyle ilgili imha edilen bazı belgelerin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı"nca dosyaya 90 sayfa olarak gönderildiğini hatırlattı. Bu belgelerle birlikte gönderilen ve Ramazan Akyürek"in imzasını taşıyan üst yazının duruşmada okunmadığını ifade eden Çetin, bu yazının içeriği itibarıyla önemli olduğunu kaydetti. Ara karar gereği naip hakim tarafından okunan bu 90 sayfadan,16 sayfadan ibaret 15 belgenin fotokopisinin çekilerek dosyaya konulduğunu anlatan Çetin, ""Ramazan Akyürek ilgisi olabileceği için 90 sayfayı göndermiş, naip hakim de 16 sayfayı davayla ilgisi olabileceği için dosyaya konulmuş diğerleri ilgisi olmadığı için göndermiştir. Davaya katılan ve avukatlar, bizler gönderilen kısımda neler olduğunu bilmiyoruz"" dedi.

DOSYADA TUNCEL’LE İLGİLİ BİLGİLER VARDI
Asıl tartışılması gerekenin bu üst yazıda mahkemeye karşı hitaben yazılanlar olduğunu ifade eden Çetin, gizli ibareli olan üst yazıda, ""bu belgelerin hayati önem taşıdığını, deşifre olması halinde istenmeyen sonuçların doğabileceğinin"" belirtildiği kısmı okudu. Bu belgelerde davanın sanıkları olan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel"le ilgili bilgilerin yer aldığını, bu kişilerin davanın önemli sanıkları olduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti.
""Bu kişiler hakkındaki bilgiler mi hayati önem taşıyacak, istenmeyen sonuç doğuracak. Hrant Dink alçakça bir cinayete kurban gidecek. Mahkemenin bu yazıdaki böyle bir değerlendirmeyi reddetmesi gerekir. Bu belgeler incelenirken tarafların hazır bulunması gerekirdi. Taraflar bu belgeleri inceleyememiştir. Naip hakim dosyanın bütününe hakim olsa da tarafların görüşleri de gerekirdi. Bizim  adil yargılanma hakkımızda etkin başvuru yolumuz tıkanmıştır. Bu 90 sayfalık belgelerin yeniden istenip, tarafların da katıldığı mahkeme önünde incelenmesini istiyoruz. Bu belgelerin dava dosyasıyla ilgisi olup olmadığı yeniden takdir edilmeli.""

MAHKEMEYE UYARI İNCİTİCİ
Müdahil avukatlarından Bahri Belen de, Türkiye"de henüz devlet sırrı yasasının olmadığını belirterek, suç oluşturan hiçbir eylemim devlet sırrı tarifinde yer almadığını kaydetti. Belen,""Burada çok ciddi bir eylem var. Sanıklarla ilgili ciddi bilgiler olduğu anlaşılıyor. Devlet sırrı yasası yokken bu belgelerin incelenmesi engellenemez. Mahkemeye yapılan uyarının incitici olduğunu düşünüyoruz’’dedi. Belen ayrıca, Yasin Hayal"in Mc Donald"s davası, bu davadaki eylem için hazırlık hareketleri niteliğinde bir eylem olduğunu, bu eylemi Hayal"in tek başına işlemediğini, talimatını Erhan Tuncel"den aldığını ifade ettiğini söyledi. Belen, McDonald"s ve Rahip Santaro davasının bu davayla birleştirilmesini istedi.

TURGUT’TAN ÇİRKİN SALDIRI
Sanık avukatlarından Fuat Turgut da, naip hakim tarafından incelenen söz konusu belgelerin içeriğini bilmeleri gerektiğini ifade etti. Dink cinayetinin arkasında ""sarıklı kardinallerin olduğunu, bunların Agos gazetesinin başına geçtiğini"" söylediği sırada, müdahil avukatlarınca ""ne biçim konuşuyorsunuz"" şeklinde tepki gösterildi. Bunun üzerine mahkeme başkanı avukat Turgut"u uyardı. Avukat Turgut, ""Erhan Tucel, müvekkilimi Akçaabat"da 2 kişinin yanına götürdü. Bunlar kimdir. Hem Tuncel"e, hem müvekkilime bu sorunun sorulmasını istiyorum"" dedi.

SANIKLAR TOPU BİRBİRİNE ATTI
Bunun üzerine söz alan Eran Tuncel önceki duruşmada Turgut yüzünden sinir krizi geçirdiğini ve psikolojisinin bozulduğunu ifade ederek, söz konusu 2 kişinin tutuksuz sanık Salih Hacısalihoğlu’nun arkadaşları olduğunu söyledi. 2 kişinin birinin Arap, diğerinin Suriye nüfusuna kayıtlı olduğunu belirten Hayal ise tüm konuşmaları Tuncel’in yaptığını ifade ederek “Bu tanışıklığın nereden geldiğinin çözülmesini istiyorum” dedi.
Tuncel bu kişilerin davayla ilgisi olmadığını öne sürerek Turgut’un komplo teorileri ürettiğini savundu. Turgut, Tuncel’e “Ona söyleyin tepemi attırmasın” diye cevap verdi. Tuncel’in arabada oturan 2 kişiden birinin dönemin Çeçenistan Genelkurmay 2’inci Başkanı olduğunu söylediğini aktaran Hayal, Tuncel’in onları nereden tanıdığının sorulmasını istediğini söyledi. Müvekkili Hayal’in Tuncel tarafından “emir eri” gibi kullanıldığını söyleyen Turgut, “Dink hakkında mahkeme biz Türklere sövüp saymasından ceza vermişti. Biz de bunun müeyyidesinin cinayet olmasını istemezdik” diyerek salondaki tansiyonu yükseltti.

‘ERMENİLERE HAKARET EDİYOR’
Hrant Dink’in kardeşi Hosrof Dink, söz alarak mahkemenin Turgut’un Ermenilere hakaret ettiğini belirtti. Dink, mahkemenin herhangi bir millete hakaret edilmesini engellemesi gerektiğini söyledi. Mahkemenin Turgut’u uyarması üzerine Turgut’un, “Hiç şüpheniz olmasın, ben Türkçe’yi onlardan iyi bilirim” demesi sabırların taşmasına neden oldu.
AYSEL KILIÇ

***
Samast bunalımdaymış
Dİnk"in katil zanlısı olarak tutuklandıktan sonra Kocaeli’deki Kandıra F Tipi Cezaevi’ne konulan ve bir süredir bunalım içinde olduğu belirtilen Ogün Samast duruşmaya katılmadı. Samast dün Kocaeli Devlet Hastanesi’ne getirilerek Psikiyatri Servisi’nde muayeneden geçirildi. İzmit-Kandıra Karayolu’nun 20"nci kilometresindeki Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde kalan ve daha önce de değişik rahatsızlıklardan dolayı Kocaeli Devlet Hastanesi’ne getirilen Ogün Samast, dün saat 10.00 sıralarında aynı hastanenin psikiyatri servisine getirildi. Samast’ın Psikiyatri servisinde yaklaşık yarım saat kaldığı ve kontrolden geçirildikten sonra bazı ilaçlar verildiği öğrenildi.