Tunus’ta işsizlik ve yoksulluğa karşı öfke, hükümetin istifası talebiyle yapılan gece eylemlerine dönüştü. Bir haftadır sokaklarda olan eylemcilerden gözaltına alınanların sayısı bini aştı. Ülkede 12 sol parti eylemlerin desteklenmesi yönünde ortak karar aldı.

Dipten gelen dalga

Dış Haberler Servisi

Pandemiyle birlikte ekonomik krizin ağırlaştığı ve işsizliğin rekor oranlara ulaştığı Tunus'ta bir haftadır devam eden hükümet karşıtı gece eylemleri katlanarak artıyor. Eylemlerde gözaltına alınanların sayısı bini aşarken ülkedeki sol partiler, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi, "hükümet istifa" çağrısında bulundu.

Eylemler 14 Ocak'ta ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlamaları yönünde alınan karara yönelik tepkiyle yeniden başladı. Başkent Tunus başta olmak üzere birçok kentteki işçi mahallelerinde başlayan gece eylemlerinde güvenlik güçlerinin yoğun müdahalelerine rağmen barikatlar kuruldu. Ordu güçleri eylemlerin büyümesi üzerine Sousse, Kasserine, Siliana ve Bizerte bölgelerinde görev alırken Ulusal Muhafız ekipleri de en büyük işçi mahallelerinden biri olan Hay Tadhamon'da devriye ekipleri oluşturdu. Tunus'un güney banliyölerindeki mahalle Kabbariya'da ise duvarlara "Bu açların devrimi” sloganları yazıldı.

EYLEMCILER: ‘HIÇBIR ŞEY DEĞIŞMEDI’

Tunus güvenlik güçlerinin baskılarına aldırış etmeyen eylemciler, Başbakan Hişam el Meşişi hükümetinin istifasını talep ediyor. Zahrouni'den genç bir protestocu, yerel basına yaptığı açıklamada, temel gıdaya erişecek bütçelerinin olmadığını belirterek, "Yakında hurda metal yiyor olacağız!" tepkisi verdi. Ülkenin merkezindeki kırsal bir kasaba olan Jelma'dan bir eylemci de 10 yıl önceki eski devlet başkanı Bin Ali'yi deviren protestoları hatırlatarak "Bu eylemler 2011'in bir devamı, çünkü hiçbir şey değişmedi. Daha önce Bin Ali'nin yozlaşmış ailesi iktidardaydı şimdi ise Ennahda ailesi ve yozlaşmış grupları iktidarda" diye konuştu.

dipten-gelen-dalga-832732-1.

SAİD'İN ÇAĞRISINA İTİBAR ETMEDİLER

Cumhurbaşkanı Kays Said ise protestoculara "evlerinize geri dönün" çağrısı yapıyor. Hafta başında Tunus'un batısındaki Mnihla'da halkla buluşma toplantısı yapan Said, "Parlamentoyu dağıt" sloganlarıyla karşılandı. Burada konuşan Said, "Gençlerin yoksullukla kuşatıldığını biliyorum. Ama kimseye, mülklere ve kurumlara saldırmayın. Kendinizi ifade etme hakkınız var ama dünyaya bir ders vermenizi istiyorum. Karanlıkta hareket eden bir toplum değiliz, sizi gece kullanmak isteyenler var! Kendinizin kullanılmasına izin vermeyin. Aksine, kurumları koruyanlar olun" şeklinde seslendi. Ancak Said'in sözleri halkın öfkesini dindirmedi ve eylemler devam etti.

SOL PARTİLER DESTEKLİYOR

Öte yandan ülkede Emekçiler Hareketi, Demokrat Yurtseverler Partisi, Devrimci Sosyalist Parti, İşçi Bayrağı Hareketi ve Devrimci Marksistler'in aralarında bulunduğu 12 sol parti, 2011'den bu yana ilk kez ortak karar alarak eylemleri destekliyor. Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen partiler yaptığı ortak açıklamada, "Tunus'un Kalbi ve Ennahda Hareketi'nin oluşturduğu koalisyon hükümeti halkın taleplerine cevap vermiyor. Mevcut yönetim değişene kadar halkı protestoları sürdürmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

AÇLIK GREVİNE DEVAM

Tunus Meclisi’nde darp edilen kadın milletvekillerinin açlık grevi devam ediyor. Geçen ay, sağcı El Karama koalisyonu milletvekili Muhammed el Affas’ın “evlilik dışı çocuk sahibi olan kadınlar” diye bir konu açarak hakarete varan ifadeler kullanmasına tepki gösteren Demokratik Blok’un kadın milletvekilleri Meclis’te darp edilmişti. Saldırıya uğrayan Samia Abbou’yla birlikte Amal Saidi, Mounira Ayari ve erkek milletvekili Zied Ghanney greve başlamıştı. Vekiller, “Halk Temsilcileri Meclisi (ARP) Başkanı olan İhvancı parti Ennahda’nın lideri Raşid Gannuşi, saldırıdaki sorumluluğunu kabul edene ve saldırgan vekiller ceza alana dek açlık grevi devam edecek” diyor. Gannuşi, söz konusu saldırıyı yalnızca kınamakla yetindiği için tepki görmüştü.