Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Dirençli Kentler Çalıştayı” başladı. Çalıştay'da Kahramanmaraş merkezli depremlere de değinilerek dirençli kent planlamasının önemine vurgu yapıldı.

'Dirençli Sürdürülebilir Kent Çalıştayı' başladı

BİRGÜN EGE

Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ve IISBE (International Initiative for Sustainable Built Environment) iş birliğinde düzenlenen, “Dirençli Sürdürülebilir Kent Çalıştayı” başladı. Maraş merkezli, 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremin konuşulduğu çalıştayda, dirençli kent planlamasının önemine vurgu yapıldı.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen ve iki gün boyunca sürecek olan çalıştaya, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve İskenderun başta olmak üzere afet bölgesinden meslek odaları ve STK temsilcileri, yerel yönetimlerin ilgili daire başkanları, deprem uzmanları, İzmir’deki meslek odaları ve uluslararası alanda uzman isimler katıldı.

Çalıştay'ın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman, dirençli kentlerin oluşturulabilmesi için gerekli planlamanın bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Buradaki asıl konu kader mi yoksa önlemini alabilir miyiz? Büyük İstanbul depreminin beklendiği bu yıllarda, Türkiye ekonomisinin bundan etkilenmemesi için taşınmaların yapılması gerektiğini söylemek mümkün. Eski yönetmelikler depreme karşılık veriyor muydu diye baktığınızda İzmir depreminden sonra, daha önceki deprem yönetmeliklerinde İzmir depremini karşılandığını ve 6 Şubattaki depremleri de karşıladığını biliyoruz. Planlamada artan merkezileşmenin aksine yerel yönetimlerin etkin kullanılması gerektiğini biliyoruz” dedi. 

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman

"400 BİN KİŞİ EVLERİNDEN OLDU"

Felaketin Malatya’da yarattığı yıkımın boyutuna dair bilgi veren Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, yıkılan alanların yeniden tasarımı sürecinde meslek odalarının ve yerel yönetimlerin sürece dahil edilmediğini vurgulayarak, “Deprem ayrı, unutulmak ise ayrı bir travma yaşattı bize. Malatya nüfusu yaklaşık 850 bin, bundan 400 bin kişi evsiz kaldı. Nüfusun yarısı şu an barınma problemi ile karşı karşıya. 500 bin kişi çevre illere dağıldı. Malatya’nın üçte biri tamamen yok oldu. İlk depremde yaklaşık 18-20 bina yıkıldı, ikinci depremde ise 5 bin binamız yıkıldı. Sürece dahil olmaya çalışıyoruz ama çok başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Muhtemelen önümüze hazır projeler gelecek ve ‘Alın bunu yapın’ diye dayatmalar olacak. Daha kullanışlı ve konforlu malzeme ile yapılmış geçici barınma üniteleri yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz ise depremden ziyade alınmayan önlemlerin çok fazla can kaybına neden olduğunu söyleyerek, "Kahramanmaraş’ta her 10 aileden 3’ü evsiz kaldı. Yapı stoğunun yüzde 25’i kullanılamaz hale geldi. Bu planlama yapılırken bir bilim kurulu oluşturulması gerektiğini, planlama yapılırken bölgenin ekonomik ve sosyolojik olarak incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Kaçamaz, 2 yıl önce olası Kahramanmaraş depremi ile ilgili mimarlar odası olarak çalıştay gerçekleştirdiklerini, çalıştayda yıkılmasını öngördükleri binaların hepsinin yıkıldığına vurgu yaparak "Bir rapor hazırladık ve sunumunu gerçekleştirdik. Ne yazık ki raporda yazanların hepsini yaşadık" açıklamasını yaptı.

"HATAY MERKEZİNİN YÜZDE 80'İ YIKILDI"

Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı Mustafa Özçelik ise bölgede çok büyük acılar yaşandığının altını çizdi. 

Akla zarar ziyan birtakım yönetim anlayışıyla işlerin yürütüldüğünü dile getiren Özçelik, "Deprem sırasında hiçbir şey yoktu, deprem sonrasında da ‘yönetememezlik’ aynı mantıkla devam ediyor. Hatay’ın merkezinin yüzde 80’i yıkıldı. 95 bin yapıdan bahsediyoruz Hatay genelinde. 326 bin konuta tekabül ediyor. İmar barışı… Barış öldürür mü, evet öldürür. Bu acıdan sonra ülke olarak hep beraber yeni bir sayfa açmaya, insan odaklı bir sistem kurmamız lazım" dedi.