DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, zamanın Ergenekonculara, kontrgerillalara, darbecilere ve çetelere karşı emek ve demokrasi zamanı olduğunu söyledi. Çelebi, 1 Mayıs...

Türkiye’de yaşanan son siyasi gelişmeler ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 28. yılında sendikal hak ve özgürlüklere yapılan saldırılara ilişkin Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu merkez binasında bir basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Süleyman Çelebi, darbeciler ve çetelerle hesaplaşma amaçlı İzmir’de düzenlenecek mitinge çağrı yaptı. Türkiye’nin yoğun bir gündem yaşadığını belirten Çelebi, DİSK olarak demokrasi mücadelesi ve demokrasi anlayışları gereği parti kapatma kararlarını doğru bulmadıklarını ve onaylamadıklarını belirtti.

 

MİTİNGE DAVET

Çok partili siyasal rejime geçildiğinden beri Türkiye’de pek çok partinin kapatıldığına değinen Çelebi, parti kapatmalarda DİSK’in hiçbir zaman taraf olmadığının altını çizdi. Son günlerde her yerde çeteler, siyasal cinayetler, katliamlar konusunda tartışmaların yaşandığını söyleyen Çelebi, “DİSK olarak 41 yıllık tarihimizde çetelere, darbecilere sonuna kadar karşı olduğumuzu, yargı önünde hesap vermeleri gerektiğini savunmuşuzdur. Bugün de gönül rahatlığıyla adı ne olursa olsun, çetelerin ortaya çıkarılması, yargılanması ve cezalandırılma taleplerini dile getirmekten kaçınmayız” dedi.

AKP hükümetinin kendine yandaş yönetimler oluşturmak için sendikalara müdahale ettiğini söyleyen Çelebi, “Bugün burada kısaca özetlediğim koşullarda darbelere, çetetelere, emek ve demokrasi düşmanı saldırılara karşı birlikte ve toplumsal mücadelenin yükseltilmesi zamanıdır. Biz DİSK olarak 12 Eylül 1980 askeri darbesinin en mağduru olarak tüm topluma, tüm emek ve demokrasi güçlerine böyle bir çağrıyı yapma hakkını kendimizde görüyoruz. Ama bu çağrıyı yaparken, tüm sosyal demokratları, demokratik solcuları, ilericileri, devrimcileri, sosyalistleri omuz omuza ortak sesimizi yükseltmeye davet ediyoruz. 12 Eylül zindanlarının, işkencehanelerinin, çetelerinin darbecilerinin mağdurlarını eşitlik-özgürlük-bağımsızlık-demokrasi için 13 Eylül’de İzmir’de yapacağımız mitinge davet ediyoruz” diye konuştu.

Ayrıca 1 Mayıs 2008 ve AKP’nin hak ihlallerine ilişkin Redfoto Grubu’nun hazırladığı ve DİSK binasını kaplayan “AKP’nin Hak İhlalleri” konulu fotoğraf sergisi’nin de açılışı yapan Çelebi, serginin 1 Mayıs 2009’a kadar açık kalacağını söyledi. Serginin Türkiye’nin birçok yerini dolaşacağını belirten Çelebi, yurtdışında da fuarlara ve forumlara misafir olacağını dile getirdi.

 

UFUK KOŞAR