Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİS

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, asgari ücretin belirlenmesinde orta oyunu oynandığını belirterek, "Türk-İş bu suça iştirak etmemek için asgari ücret komisyonundan çekilmelidir," dedi.

Kasım ayında toplanacak Asgari Ücret Tesbit Komisyonu'nu üyelerinin, anti demokratik bir şekilde bir araya geldiğini söyleyen Çelebi, "Asgari ücretin ülkemizdeki milyonlarca çalışan için son derece yaşamsal bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Özellikle gelir dağılımı da dikkate alındığında çalışanların yaşam standartları yönünden belirleyici bir özelliği vardır. Ancak iktidar ve bu konuda iktidarın en büyük destekçisi işveren temsilcileri, asgari ücretin belirlenmesinde ülkemiz sosyal ve ekonomik koşullarını hiçbir zaman dikkate almamakta, belirlemeleri IMF gölgesinde yapmaktadırlar," dedi.

DİSK olarak Türk-İş'e çağrıda bulunduklarını belirten Çelebi, "Her yıl olduğu gibi yalnız asgari ücretin belirlenmesi sürecinde muhalefet şerhi koyarak değil, bu yıl Asgari Ücret Komisyonu'ndan çekilerek emekçilerin birlikte tutum almasını sağlamalı ve işçi sınıfını konu mankeni olma pozisyonundan çıkarmalı bu suça ortak olmamalıdır," açıklamasını yaptı.

YÖNTEM DEĞİŞTİRİLMELİ
Asgari ücret konusunun zaman yitirilmeden sağlıklı bir zeminde tartışılması ve insan onurunu ayaklar altına alan bugünkü yöntemin terk edilerek günümüzün yaşam standartlarını göz önüne alan yeni bir değerlendirme yönteminin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Çelebi önerilerini şöyle sıraladı: "Bugün ağırlıklı olarak hükümet ve işveren temsilcilerinden oluşan asgari ücreti tespit eden kurulun yapısı demokratik hale gelmeli ve tüm emek örgütü temsilcileri bu kurulda yer almalıdır. İktidar kamuda çalışan memurların asgari ücretini 663 YTL olarak belirlerken işçilerin (neredeyse AB ülkeleri asgari ücret ortalamalarının yansı kadar olan) asgari ücretini bunun yarısına razı etme çabaları işverenlerin dayatmaları sonucudur. Türkiye'de açlık sınırı 600 YTL civarındadır. Asgari ücreti belirlemede esas alınan kriterler her şeyden önce bir kişi üzerinden değil 4 kişilik aile değerlerine göre oluşturulmalıdır. Asgari ücretin üzerindeki vergi yükü kaldırılmalıdır."