Diyarbakır tarihi Newroz'a hazır

Diyarbakır'da PKK lideri Abdullah Öcalan'în tarihi mektubunun okunacak olması sebebiyle büyük ilgi gösterilen Newroz'un tüm hazırlıkları tamamlandı. Her zamankinden daha önemli olması beklenen Newroz'u 24 ülkenin büyükelçi temsilcilerinin ve 1000'e yakın gazetecinin kutlamaları takip edeceği belirtildi.

Diyarbakır'da kutlamaların yapılacağı Newroz Parkı'nda çalışmalar devam ederken, Tertip Komitesi Başkanı Seydi Fırat, kutlamalara dair DHA'dan Ferit Aslan ve Bayram Bulut'a bilgi verdi. Alanda 2.5 milyon kişinin duyabileceği şekilde ses düzeni kurduklarını ifade eden Fırat, kutlamaya 24 ülkenin büyükelçiliğinden temsilcilerin katılacağını kendilerine bildirildiğini söyledi. Irak Kürdistanı'ndan bütün siyasi partilerin de katılacağını kaydeden Fırat, Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani'nin de mesaj gönderdiğini ifade etti.

Kutlama programının saat 10.00'da başlayacağını ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adına bir konuşmanın yapılacağını belirten Fırat, "DTK Eş Başkanımız Selma Irmak ve PYD Eş Başkanı Asya Abdullah da birer konuşma yapacak. Daha sonra İmralı'dan gelen sayın Abdullah Öcalan'ın mesajı heyet üyeleri tarafından Türkçe ve Kürtçe okunacaktır" dedi.

1000 GAZETECİ NEWROZ'U TAKİP EDECEK
Newroz nedeniyle Diyarbakır'daki tüm otellerin dolduğu öğrenilirken, yarınki kutlamaları izlemek üzere aralarında ABD, Çin, Japonya, İngiltere, Rusya, Fransa'nın da bulunduğu ülkelerden gelen 200'ü yabancı yaklaşık 1000 gazeteci akreditasyon yaptırdı.

Yarın kutlamalar için Newroz Parkı'nın üzerindeki Zümrütevler Caddesi karşılıklı olarak gidiş geliş araç trafiğine kapatılacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de kentin değişik mahallelerinden Newroz alanına yurttaşları ücretsiz taşıyacak otobüsler seferleri düzenledi.

NİHAT KAZANHAN'IN FOTOĞRAFI ASILDI
Newroz kutlamalarının bulunduğu alandaki platforma, çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lilerin fotoğrafları yanı sıra Cizre'de polisin açtığı ateş sonucu katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan ve Rojava'da IŞİD'e karşı savaşan YPG/YPJ'lilerin de fotoğrafları asıldı.

Öcalan'ın Newroz mesajı görüntülü değil

Geçtiğimiz yıl Diyarbakır Newroz'u 2 milyonu aşkın yurttaşın katılımıyla çoşku içerisinde kutlanmıştı.