Dokunulmazlıkların kaldırılmasından dokuz ay sonra TBMM’ye 31 yeni dosya daha gönderildi. Kılıçdaroğlu ile Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 24 milletvekili için fezleke hazırlandı

Dokunulmazlık dosyaları yeniden TBMM’ye geldi

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

Mayıs ayında milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kararının alınması ve HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda HDP milletvekilinin tutuklanmasının ardından ilk kez TBMM’ye yeni dokunulmazlık dosyaları gönderildi. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen 24 milletvekili arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da bulunuyor.

Geçen hafta 13 milletvekili hakkında TBMM’ye gönderilen fezlekelere 11 milletvekili hakkındaki fezlekeler de eklendi. TBMM’de Mayıs ayında alınan dokunulmazlıkların kaldırılması kararının ardından gelen ilk fezlekelerde üç AKP, altı CHP, 15 de HDP Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması isteminde bulunuluyor.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın dört, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın üç ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün ikişer dosyadan dokunulmazlıklarının kaldırılması istendi.

Rekor yine HDP'de

Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekilleri şöyle sıralandı:

» AKP: Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner.

» CHP: Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız.

» HDP: Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Siirt Milletvekili Besime Konca, Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım.

İşlem için karar bekleniyor
Anayasa değişikliği ile dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar verilen 139 milletvekiline ait 682 fezleke ile ilgili yargılama sürecinin başlamasından sonra gelen bu ilk fezlekeler için yeni bir karar alınmaması durumunda yasama dönemi sonuna kadar bir işlem yapılmayacak.