Duhok’ta çatışmaları durdurun

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile PKK arasında gerilim de çatışmalar da devam ediyor. Duhok'a bağlı Metina bölgesinde cuma günü 5 Peşmerge’nin yaşamını yitirmesinin neden olduğu gerilim devam ederken dün de bir Peşmerge komutanının hayatını kaybettiği açıklandı. Duhok’un Zaxo ilçesine bağlı Derkar’da Rezwan Sindi isimli Peşmerge’nin PKK tarafından açılan keskin nişancı ateşiyle hayatını kaybettiğini açıklandı.


Gerilim sürerken çatışmaların durdurulmasına yönelik girişimler de devam ediyor. Peşmerge ile PKK arasında karşılıklı suçlamalara yol açan Metina'daki saldırıyı incelemek üzere Duhok’a bağlı Amedi yakınlarındfaki Metina'ya giden Irak Kürt Yönetimi Parlamentosu ile Irak Parlamentosu ortak heyeti basın toplantısı düzenledi. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Duhok Valisi Ali Teter, savaştan yana olmadıklarının altını çizdi. Teter, “Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarında güçleri bulunan bütün taraflardan çekilmelerini istiyoruz. Varsa savaş ve çekişmeleri, kendi topraklarında yapsınlar ancak bu barış ve diyalog yoluyla olursa daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

5 Haziran’da Metîna’da yaşanan patlamayla ilgili KCK yaptığı açıklamada, bölgede bağımsız ve tarafsız bir heyet tarafından incelemelerin yapılması çağrısı yapılmıştı. İncelemelerin ardından yayımlanan ortak heyet raporunda PKK ile Türkiye arasındaki sorunun Irak’a etkilerinin olmaması ve PKK’nin Peşmerge’ye yönelik saldırılarının durdurulması gerektiği vurgulanarak, yasaların, yabancı güçlerin Irak topraklarına girmesine ve Irak topraklarından başka bir ülkeye saldırılmasına müsaade etmediği kaydedildi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Resul da Peşmerge'ye yönelik saldırılara tepki göstererek, olayla ilgili soruşturma açtıklarını söyledi. Resul yaptığı açıklamada, “Irak Silahlı Kuvvetleri, tüm ülke topraklarında ulusal egemenliği koruma kararlılığını vurguluyor. Ülke içinden veya ülke dışından gelen herhangi bir gücün Irak topraklarını komşu ülkelere saldırılar için kullanılması anayasaya aykırıdır” dedi.

KELDANİ, ASURİ VE SÜRYANİLERDEN TEPKİ

Keldani, Süryani ve Asurilerin 5 parti ve örgütünden oluşan Ulusal Birlik İttifakı IKYB’nin başkenti başkent Erbil’de, PKK’nin Peşmerge Güçleri’ne yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Saldırıyı kınayan Ulusal Birlik İttifakı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni krizi çözmeye çağırdı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonuna destek verdiğini öne sürdüğü KDP'nin Kürt halkına ihanet ettiğini söyledi.