Seçimler dünyada da gündemin ilk sıralarında yer aldı. Seçimlerin adil ve şeffaf biçimde yapılmadığı dünyanın önde gelen örgütlerince ve isimlerince öne çıkartıldı

Dünya 24 Haziran seçimlerini böyle gördü: Şaibe ve otoriterlik öne çıkan konular

Pazar günü gerçekleştirilen seçimler dünya kamuoyunun da gündemindeki yerini aldı. Dünya liderleri, uluslararası örgütler ve medya, konuya ilişkin görüşlerini paylaştı. Dünya basının gündeminde ise Erdoğan’ın otoriterleşmesi ve seçim manipülasyonları ilk sıralarda yer aldı. Brüksel’den Türkiye’deki seçimlere ilişkin ilk açıklama Avrupa Birliği Sözcüsü Margaritis Schinas’tan geldi.

‘İşbirliği sürmeli’

Schinas, “Umarız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye, göç, güvenlik, bölgesel istikrar ve terörle mücadele gibi önemli konularda AB’nin ortağı olmaya devam edecektir” dedi. AB, Türkiye’deki seçimlere ilişkin gelen ilk açıklamada, “Türkiye ile işbirliğine devam” vurgusu yapıldı. AB Sözcüsü Margaritis Schinas günlük basın toplantısında, “Umarız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye, göç, güvenlik, bölgesel istikrar ve terörle mücadele gibi önemli konularda AB’nin ortağı olmaya devam edecektir.” dedi. Seçim sonuçlarına ilişkin olarak Avrupa Birliği’nden ilk kurumsal açıklama AB Komisyonu’ndan geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, “Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin göç, güvenlik, bölgesel istikrar ve terörle mücadele gibi ortak çıkara dayalı ana konularda AB’nin ciddi bir ortağı olmayı sürdürmesini umuyoruz” dedi.

NATO’dan ‘tebrik’ vurgusu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye’nin NATO ittifakı için önemli bir ülke olduğunu ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı katılım nedeniyle tebrik edeceğini açıkladı. İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü seçimden sonra Türkiye ile yakın ilişkiye devam etmek istediklerini aktarırken, AB Komisyonu, Türkiye’nin ortaklık konusundaki bağlılığının sürmesini umduklarını açıkladı. Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Konseyi öncesinde gazetecilere açıklamada bulunan Stoltenberg, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tekrar seçilmesinden dolayı tebrik edeceğim. Aynı zamanda Türk halkını da seçimlere yüksek katılımından ötürü tebrik ediyorum.” dedi. Türkiye’nin NATO için “çok önemli bir müttefik” olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, ülkenin sadece coğrafi açıdan stratejik öneme sahip olmadığını, aynı zamanda terörle mücadelede kilit rol oynadığını belirtti.

‘Verimli olsun’

Seçimlere ilişkin bir açıklama da Almanya’dan geldi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise federal hükümet ve gelecek Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inandıklarını söyledi. Seibert, federal hükümet ve gelecekteki Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inandıklarını söyledi. Seibert, Berlin’deki Federal Basın Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’deki seçimleri kısaca değerlendirdi. Seibert, “Cumhurbaşkanı Erdoğan geçici sonuçlara göre bu başkanlık seçimini kazandı. AK Parti ve MHP’den oluşan ittifak parlamentoda çoğunluğu sağladı.” dedi. Seibert, Türkiye-Almanya ilişkilerine ilişkin, “Her iki ülke hükümetleri, yani federal hükümet ve gelecekteki Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu

Rusya’dan açıklama

Rus senatör Konstantin Kosaçev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından Türk-Rus ilişkilerinin üst düzeyli olmaya devam edeceğini ve temel alanlardaki işbirliğinin süreceğini söyledi. Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, yaptığı açıklamada, “Şu anda ilişkilerimiz üst düzeyde ve bölgede ciddi değişimler yaşanmazsa, ikili ilişkilerin bozulması için bir neden yok” dedi.

‘Mesafe kanıtlandı…’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Pazar gecesi Brüksel’de gazetecilerin sorusu üzerine “Seçimlerin son derece demokratik ortamda gerçekleştiğine dair bulgular var” dedi. İçişleri Bakanı Panos Skurletis ise “Seçim sonuçları Türkiye ile Avrupa arasında bulunan mesafeyi kanıtladı. Bu da bence olumsuz” ifadesini kullandı.

İsveç’ten OHAL uyarısı

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın galibiyeti ile sonuçlanan erken seçimlerin ardından, Türkiye’nin, ülkeyi Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaştıracak bir gelişim yoluna girmesini umduklarını söyledi. İsveç’in SVT televizyonuna demeç verip Türkiye’de düzenlenen erken seçim sonuçları hakkında değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Wallström, “Türkiye son dönemde çok büyük tehditlerle karşı karşıya. Ülkedeki muhalif liderler uzun zamandır hapiste. Türkiye’nin Kürtler ve ekonomiyle de sorunları var. Türkiye’nin gelişimi bizi endişelendiren bir konuydu” dedi. “Ülkedeki OHAL rejiminin sonlandırılmasını, reformlar yapılmasını umuyoruz. Bunların yapılması, Türkiye’nin, geleceği için, ülkeyi AB ile yakınlaştıracak başka bir yol seçtiğini gösterecek” diye devam eden Wallström, “Türkiye şu anda demokrasi yolunda ilerlemiyor olsa da, bu ülkeye bir şans vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Avusturya’dan sert çıkış

Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, erken seçimlere ilişkin olarak, Viyana’nın, Türkiye’yi AB’ye üye olabilecek bir aday olarak görmediğini söyledi. Avusturyalı Dışişleri Bakanı Kneissl, AB Konseyi toplantısı için gittiği Lüksemburg’da gazetecilere verdiği demeçte, “Avusturya’ya göre, Türkiye AB üye adayı değildir” dedi. Diğer taraftan Kneissl, “Türkiye ile stratejik ortak olma ihtimallerinin olduğunu” söyledi. Daha önce İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise seçimlerin ardından Türkiye’nin, ülkeyi AB ile yakınlaştıracak bir gelişim yoluna girmesini umduklarını söylemişti.

BDT’den tebrik

Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan ve Tacikistan’dan oluşan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin liderleri, Türkiye’de gerçekleştirilen parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Erdoğan’ı tebrik etti.