Dünyada solun halleri

Umut Can FIRTINA

İNGİLTERE
Pratisyen hekimlerin 4 günlük grevi

İngiltere’de maaş artışında süregelen anlaşmazlık nedeniyle bu yıl ikinci kez greve giden binlerce pratisyen hekim, 4 gün iş bıraktı. Başkent Londra’da gösteri düzenledi. İngiliz hükümetiyle maaş artışı ve çalışma koşullarında devam eden anlaşmazlık nedeniyle ünlü Trafalgar Meydanında toplanan pratisyen hekimler, artan enflasyon karşısında yüzde 35 ücret artışı talebinde bulundu.

İRLANDA
Ziyaretin amacı yanına çekmek

İrlanda İşçi Partisi (WPI), ABD Başkanı Joe Biden’ın Belfast Anlaşması’nın 25’inci yıldönümü dolayısıyla ülkeye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şunlar denildi: “Ziyaretin asıl amacı İrlandalı-Amerikanların ABD başkanlık seçimlerindeki oylarını garanti altına almak, dalkavuk İrlanda hükümeti ve şakşakçı medyayla ilişkileri sağlamlaştırarak İrlanda devletini ABD dış politikasının ve NATO’nun yanına çekmek. Biden’ın temsil ettiği ABD, savaş çığırtkanlığı, sömürü ve terör suçlusudur."

AFRİKA
Ortak mücadeleyi büyütelim

Swaziland Komünist Partisi (CPS) Genel Sekreter Yardımcısı Madala Masuku, CPS ve Güney Afrika Komünist Partisi (SACP) arasındaki bağların güçlendirilerek sosyalizm yolunda işçi sınıfını birleştirme çağrısı yaptı. Masuku, açıklamasında şunları söyledi: “SACP ve CPS, sosyalizmi inşa etme mücadelesinde birbirlerini güçlendirmeli ve desteklemelidir. Sosyalizm, gücü bireylerden alır, halkın eline verir ve herkesin çıkarına üretim kapasitesi oluşturma sorumluluğunu demokratik devlete yükler. Güney Afrika halkının mücadelesi, Swaziland halkının ve dünyanın mücadelesiyle iç içedir.”

AVUSTRALYA
Baskıya ve cezalara karşı koymalıyız

Avustralya Sosyalist Eşitlik Partisi, Batı Avustralya’daki hemşirelerin ve ebelerin temel haklarına saldırı yapıldığını belirterek işçi sınıfına saldırılara karşı koyma çağrısı yaptı. Eyaletin Endüstriyel İlişkiler Komisyonu’nun, geçen sene kasım ayında gerçekleştirilen bir günlük grev nedeniyle Avustralya Hemşirelik Federasyonu’na (ANF) yüklü para cezaları kesmeye çalıştığı belirtilen açıklamada şunlar denildi: “İşçi Partisi hükümetinin, gerçekte büyük bir maaş kesintisi olan yüzde 3’lük nominal ücret artışı teklifine karşı yapıldı. Bu saldırıya bir karşı saldırı inşa edilmelidir. Reel ücret artışları, insana yakışır, güvenli çalışma koşulları ve temel sınai haklar için mücadele etmek için işçilerin, iş ve sanayi mahkemelerine karşı birleşik bir mücadele başlatması gerek.”

HİNDİSTAN
Karara rağmen çalışmaya devam

Hindistan Komünist Partisi (CPI), Seçim Komisyonu’nun CPI’ın ulusal parti olarak tanınmasını geri çekme kararına karşı açıklama yaptı. “Komisyon, CPI’nın zengin tarihini, İngiliz egemenliğine karşı mücadeledeki üstün rolünü ve bağımsızlık sonrası Hindistan’da ulusal gündemi şekillendirmedeki rolünü dikkate almalıydı. CPI, ülkedeki en eski siyasi partilerden biridir ve Hindistan genelinde varlığını ve kitlesel takipçilerini elinde bulundurmaya devam etmektedir” denilen açıklama şöyle devam etti: “CPI, ülkeyi ileri götürmek ve Anayasa’nın ideallerini sosyal adalet, laiklik ve sosyalizm yolunda savunmak için büyük fedakârlıklar yapmakta rakipsiz. CPI ülke çapında artan bir güç ve özveri ile halk arasında çalışmaya devam edecektir.”