Ege Denizi art arda 4.8, 5.3 ve 4.5 büyüklüğündeki üç depremle sallandı. Uzmanlar, depremin sürekli kendisini hatırlattığına dikkat çekerken kentin yapı stokunun depreme hazırlıksız olduğunu kaydetti.

Ege, art arda üç depremle sallandı: Binalar depreme dayanıklı değil
2020 İzmir Depremi’nde yüzlerce bina ağır hasar gördü. (Fotoğraf: Depo Photos)

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Ege Bölgesi art arda 3 depremle sallandı. Kuşadası açıklarında art arda 4.8, 5.3 ve 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem başta İzmir ve Aydın olmak üzere pek çok kentte hissedildi. Yerin 7.3 kilometre derinliğinde gerçekleşen depremde can ve mal kaybı yaşanmadı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Doktor Hasan Sözbilir, depremlerin 2020 yılında İzmir’de gerçekleşen büyük depremin tetiklediği fay hattından kaynaklandığını dile getirdi. Bölgede önemli bir stres birikimi olduğunu kaydeden Sözbilir, “Dün gerçekleşen iki deprem 30 Ekim 2020 depreminin tetiklemesi olarak değerlendirilebilir. Bu fayın en büyük deprem üretme potansiyeli 6,6 olarak biliniyor” dedi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kentteki yapı stokunun depreme hazırlıklı olmadığını belirtti: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle beraber devam ettiğimiz envanter ve zemine yönelik bir çalışma sürüyor. Daha büyük bir depremde yapı stokumuzun maalesef tam olarak hazır olduğunu söyleyemeyiz. Yapılan bütün çalışmaların eş güdümlü bir plan dahilinde devam etmesi gerekiyor çünkü deprem kendisini sürekli hatırlatıyor.”

ÜÇ BÖLGEYE DİKKAT

Bayraklı, Bostanlı ve Mavişehir bölgelerinde tehlikenin yüksek olduğuna dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, “Bu bölgeler suya doymuş alüvyon zeminlerdir. Bu bölgeler ve oralardaki binalar riskli durumda. Binaların yıkılma sebebi Bayraklı’nın zemini ve oralarda yapılan binalardaki inşaat malzemelerinin kalitesinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

***

HASARLI EVLERDE YAŞIYORLAR

30 Ekim 2020’de 117 kişinin ölümü ile sonuçlanan depremin ardından 23 ay geçti. Rezerv alana yapılan deprem konutlarının inşaatı sürerken, hasarlı evlerin yıkımları bile tamamlanmadı. Kentteki binlerce az hasarlı binanın ise düşük fiyatlarla kiralandığı öğrenildi. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, “Az hasarlı binalar, ortalama iki bin TL’ye kiralanıyor” dedi. Öte yandan Bayraklı ilçesinde 10 kişinin yaralandığı Cumhuriyet Sitesi C Blok ile ilgili iddianame hazırlandı. Bilirkişi raporunda projelendirmede eksikler, binanın depreme dayanıklı olmadığı için yıkıldığı ifade edildi. İddianamede, binanın 1975 tarihli yönetmelik hükümlerine uygun yapılmadığı ve onay veren görevlilerin sorumlu olduğu belirtildi. 1991 yılında Karşıyaka Belediyesi’nde görevli 4 kişi hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan 2’şer yıl hapis cezası talep edildi. İddianame, kabul edildi.