Yaz sezonunun gelmesiyle beraber Ege Bölgesi’nde renkli etkinlikler ve festivaller gerçekleşiyor. Egeliler, edebiyata, konsere ve tiyatroya doyacak. Etkinliklere sadece bölge sakinleri değil, tüm Türkiye ilgi gösteriyor.

Ege’de haziran renkli geçecek
Fotoğraf: BirGün

BirGün/EGE

İzmir, Muğla, Aydın’daki birçok yerde düzenlenen yemekten spor etkinliklerine, tiyatrodan edebiyata kadar pek çok alanda gerçekleşecek etkinliklerde binlerce kişi sahil beldelerine akın edecek.

İzmirli olduğu ve eserlerini Meles Çayı kıyılarında yazdığı uluslararası otoriteler tarafından kabul edilen Homeros, Bayraklı Belediyesi tarafından ilki düzenlenecek olan Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat-Sanat Festivali ile “doğduğu kente” yeniden dönecek.

3-5 Haziran tarihleri arasındaki festivalin onur konukları, Şair Adonis ve Özdemir İnce olacak.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “İzmir’den dünyaya açılan ve ölümsüzleşen Homeros’u doğduğu topraklara, yani Smyrna’ya yeniden kavuşturacağız” dedi.

Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenecek festivalin onur konukları, iki kez Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen dünyaca tanınan Şair Adonis ve Türk edebiyatının duayenlerinden Özdemir İnce olacak. İki isme Homeros Onur Ödülü verilecek.

Festivale yurtdışından şairler Raguel Lanseros, Manahel Alsahoui, Claudio Pozzani, Christos Koukis, Sylvestere Clancier de katılacak. Ülkemizden ise Ahmet Telli, Yaşar Aksoy, Feyza Hepçilingirler, Nihat Behram, Barış İnce ile birçok şair, gazeteci ve akademisyen yer alacak. Folkart Galeri’nin koleksiyonuna ait Adonis El Yazmaları ve Habib Aydoğdu Resim Sergisi de Tepekule Kongre Merkezi’nde ziyarete açılacak.

HALK KONSERLERİ

Direktörlüğünü şair yazar Tuğrul Keskin’in üstlendiği festivalin sunumlarını Gülsen Tuncer, Batıgün Sarıkaya ve Metin Uca yapacak. Üç gün boyunca 21 farklı etkinliğin hayat bulacağı festivalde açık alan konserleri de halkla buluşacak. Açılışta, sanatçı Fuat Saka sahne alarak Nâzım şarkılarını seslendirecek. Ercan Çağıran, Gökhan Çağıran ve Gülcan Altan, Yamanlar Nâzım Hikmet Parkı’nda, Bayraklılılarla buluşacak. 5 Haziran kapanış günü ise Bayraklı Sahil’de, Agora Minör Grubu ve Oğuz Aksaç’ın sahne alacağı bir konser düzenlenecek.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ’NDE 30’UNCU YIL COŞKUSU

Çiğli Belediyesi, kuruluşunun 30’uncu yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor. Bugün başlayacak olan 30’uncu yıl kutlamaları saat 18.00’da Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu’nda gerçekleştirilecek klasik müzik dinletisiyle devam edecek. Daha sonra Çiğli tarihinin anlatıldığı tiyatral gösterim yapılacak. Kutlamalar doğrultusunda İzmir basınının duayen gazetecilerinden Esat Erçetingöz’ün Kuş Cenneti ve Homa Dalyanı’nda çektiği fotoğraflardan oluşan Flamingo Adası Sergisi’nin açılışı yapılacak. Sergi, 3-10 Haziran tarihleri arasında Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Fuaye Alanı’nda misafirlerini ağırlayacak. Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu ve Fuaye Alanı’ndaki etkinliklerin ardından kutlamalar Türk müziğinin usta isimlerinden Suavi’nin saat 20.30’da Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı Amfi Tiyatrosu’nda sahne alacağı konserle devam edecek.

Bodrum: 2018 yılından bu yana Caz Derneği tarafından düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleşen Bodrum Caz Festivali, bu yıl 16-26 Haziran arasında 6. kez merhaba diyecek.

Datça: Datça’da dün başlayan Can Yücel Kültür Sanat Festivali 5 Haziran’da sona erecek. İmece anlayışıyla düzenlenen ve tüm etkinliklerin ücretsiz olacağı konserde Datçalılar müzisyenlerin, ressamların, şairlerin, edebiyatçıların dinleti, söyleşi ve sergilerinde buluşacak. 4 Haziran’da Cumhuriyet Meydanı’nda Grup Gündoğarken konser verecek.

Marmaris: Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, 10-28 Haziran tarihleri arasında. Fazıl Say, Kerem Görsev, İlyas Mirzayev, Boğaziçi Gençlik Korosu gibi önemli isimlerin ve grupların izleyicilerle buluşacağı festival kapsamında Cahit Koparal Uluslararası Flüt Yarışması, sergiler, atölyeler, paneller, söyleşiler, köy, sokak ve sahil dinletileri gibi etkinlikler de gerçekleşecek. Ana merkezi Marmaris Amfi Tiyatro olacak festival Şef Münif Akalın yönetimindeki Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası konseriyle başlayacak.

Ayvalık: “Deniz Seviyesinde Tiyatro Festivali” bu yıl tiyatroseverleri Ayvalık’ta buluşturacak. 23 Haziran’da başlayıp 26 Haziran’a kadar devam edecek olan festival boyunca 50 binin üzerinde sanatsever, tiyatro, müzik ve eğlenceyi bir arada yaşamanın keyfine varacak. Festivalde Elçin Sangu, Ali Seçkiner Alıcı, Elif Ürse, Kerem Arslanoğlu, Ersin Arıcı, Nilperi Şahinkaya, Serkan Keskin, İbrahim Selim, Güven Kıraç, Binnur Kaya, Levent Ülgen, Dolunay Soysert, Nihan Geyran Koldaş, Zeynep Çötelioğlu, Tansu Biçer ve Tülin Özen gibi sanatçılar sahneye çıkacak.