Kızıltepe Eğitim Sen Temsilcisi Salih Kuday, 6 yıldır Uğur Kaymaz'ın anma yürüyüşüne hiçbir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını hatırlatarak, bu yıl özellikle Eğitim Sen'lilere yönelik yapılan tutuklamaların farklı bir amacının bulunduğunu söyledi.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde 21 Kasım 2004 tarihinde vücuduna aldığı 13 polis kurşunuyla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın anmasına katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan ve itiraz üzerine tahliye edilen dört öğretmenden biri olan Kızıltepe Eğitim Sen Temsilcisi Salih Kuday, 6 yıldır Uğur Kaymaz'ın anma yürüyüşüne hiçbir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını hatırlatarak, bu yıl özellikle Eğitim Sen'lilere yönelik yapılan tutuklamaların farklı bir amacının bulunduğunu söyledi.
Kuday, tutuklamaların başka bir zihniyete hizmet ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye'de iç muhalefet açısından bazı siyasal partilerin dışında sivil toplum örgütlerinin içerisinde özellikle de Eğitim Sen'in başat rol oynaması bizim tutuklamamızdaki en önemli gerekçelerden bir tanesidir. Tutuklanmamız daha önce kararlaştırılmıştı. Çıkarıldığımız savcılık ve hakimlik de sadece bir tiyatro sahnesiydi. Tutuklanacağımızın ilk yansımalarını zaten savcı, bize dönük sorduğu sorularda ortaya koydu. Bu tutuklanma Eğitim Sen'e yönelik bir komploydu. Eğitim Sen'in 16 üyesi şu anda cezaevinde tutuklu durumdadır. Biz de mücadelemize devam edeceğiz."
'KAYMAZ'I GEREKÇE YAPTILAR’
Kuday, tutuklanmalarına gerekçelerinden birinin de 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz olduğunu kaydederek, Uğur Kaymaz'ın kendi öğrencileri olduğunu ve bu yürüyüşe katıldıklarından dolayı tutuklandıklarını ifade etti. Kuday, tutuklamayla birlikte kitlelerin gözünün korkutulmak istendiğini dile getirerek, "Eğitim Sen şu ana kadar onlarca tutuklamayı ve şahadeti yaşamış bir sendikal harekettir. Bu tutuklamalardan ve baskılardan Eğitim Sen kesinlikle geri adım atacak bir sendikal yapılanma değildir" dedi.
'HAKİM VE SAVCI UĞUR'U 17 YAŞINDA
"Hakimin ve savcının özellikle Uğur Kaymaz'ın 12 yaşında değil de sürekli 17 yaşında bir genç olduğunu söylemesi bizleri gerçekten de üzmüştür" diyen Kuday, sivil bir insanın yaşının 17 ya da 117 yaşında olması önemli olmadığını ve elinde silah bulunmayan sivil bir insanın yaşı her ne olursa olsun kesinlikle katledilmesi ya da öldürülmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Kuday, tutuklanmalarına neden olan "örgüt üyesi olmak" maddesine de bir anlam verilemeyeceğini aktararak, "Önceki yürüyüş ve anmalarda 2911'den yargılanırken ne yazık ki Uğur Kaymaz yürüyüşünde organizasyonun içinde olmamıza rağmen 3711'den dava açıldı bize. Bu madde örgüt üyeliğidir. Örgüt üyeliğinden direk yargılanmaktır. Bu da ayrıca hukuk dışı bir olaydır" diye konuştu. Yüksekovahaber