Özel eğitim öğretmenlerin, çalıştığı kurumdan herhangi bir gerekçeyle ayrılması durumunda başka bir kurumda bir yıl boyunca çalışmasına izin verilmiyor.

Eğitimcilere kölelik cezası

Berkay SAĞOL

Görme, işitme, zihinsel, bedensel yetersizliği olan bireyler ile dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu, down sendromlu olan çocuklara eğitim veren rehabilitasyon öğretmenleri özlük haklarından mahrum bırakılıyor.

Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na bağlı öğretmenler ceza gibi durumlarda Devlet Memurları Kanunu’na bağlı, ancak çalışma yaşamı İş Kanunu’na göre belirleniyor. Bu durum Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan öğretmenlerin, belirli süreli sözleşmeler çalışmasına ve ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar kıdemlerinin olmamasına yol açıyor.

Özel eğitim kurumlarına bağlı öğretmenlerin yaşadığı bir diğer sorun ise Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne geçen yıl yapılan değişiklikle eklenen öğretmenlerin çalıştığı kurumdan taşınma, evlenme, hastalık gibi gerekçelerle işten ayrılması durumunda bir yıl boyunca herhangi bir kurumda çalışmasına izin verilmemesi.

EĞİTİMCİLER MOBBİNGE KARŞI SAVUNMASIZ

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Öğretmenleri Derneği (Özrö-Der) Genel Başkanı Ceyhun Bozdağ, konuya ilişkin şunları söyledi:

egitimcilere-kolelik-cezasi-923045-1.
Ceyhun Bozdağ- Özrö-Der Genel Başkanı

"Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan eğitimcilere, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 44. Maddesinin 5. Fıkrasıyla çalışma hürriyetine kısıtlama getirilmiştir. Bir öğretmen taşınma, evlenme, hastalık vb. durumlarda istifa etmek isterse ve işveren çalışanın istifasını onaylamaz ise bu kişiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlarda 1 yıl boyunca çalışamama kısıtlaması getirilmektedir. Kısıtlamanın, Anayasamızın 18. Maddesi ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır’ ve Anayasa Mahkemesinin 26.10.1988 tarih 19/33 sayılı kararında sosyal hukuk devleti ‘güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlettir…’ kararına aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bu uygulamanın iptali önem taşımaktadır. Bu maddeyle eğitimciler mobbinge, keyfi uygulamaya, görev tanımı dışında kanunsuz zorlamalara karşı savunmasız kalırken, kurum sahiplerinin suistimallerine yasal zemin hazırlandı" dedi.

Bozdağ, bir yıl çalıştırılmama yasağını eski Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız’la görüştüklerini ve “Ben kurumları korumak zorundayım” dediğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, 2 bin 935 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bulunurken, bu merkezlerde 36 bin kişi çalışıyor.