Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada "Uluslararası kuruluşlardan sağlanan kredi niteliğindeki dış finansman kaynakları hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kaynakların taahhüt edilmesinden sonraki süreçte daha etkin kullanımına yönelik yapılabilecek çalışmalar ele alınmıştır" denildi.

Kaynak: AA-DHA
Ekonomide sıcak para arayışı sürüyor: EKK toplantısında 'dış finansman kaynakları' ele alındı
Fotoğraf: AA

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, (EKK)  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Toplantıda "Dış finansman kaynakları" hakkında değerlendirmeler yapıldığı açıklandı. 

Toplantının gündeminde ayrıca yatırım taahhütlü avans kredileri ile kurumların dış finansman kullanım kapasitesi ve yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması başlıkları yer aldı. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

DIŞ FİNANSMAN DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI

Toplantının ardından yapılan açıklamada uluslararası kuruluşlardan sağlanan dış finansman kaynakları hakkında değerlendirmeler yapıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Uluslararası kuruluşlardan sağlanan kredi niteliğindeki dış finansman kaynakları hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kaynakların taahhüt edilmesinden sonraki süreçte daha etkin kullanımına yönelik yapılabilecek çalışmalar ele alınmıştır."

Açıklamada 2023 yılının 5'inci EKK toplantısının yapıldığı belirtilerek, 12'nci Kalkınma Planı'nınPlan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildiği hatırlatıldı. 

ENFLASYONLA MÜCADELE MESAJI VERİLDİ

Açıklamada ayrıca, enflasyonla mücadeleye vurgu yapılarak, "Önümüzdeki dönemde para ve maliye politikalarını etkin kullanarak enflasyonla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Yine bu dönemde yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde rekabet gücünün ve verimliliğin artırılarak yüksek katma değerli üretim yapısının sağlanmasını ve ihracata dayalı nitelikli ve sürdürülebilir büyüme ile vatandaşlarımızın sosyal refahını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca depremin yaralarını sararken ülkemizi deprem başta olmak üzere tüm risklere karşı daha dirençli hale getirmeyi planlıyoruz. Katma değeri yüksek ihracat potansiyelimizi artırıcı ve cari işlemler dengesinde sürdürebilir iyileşmeyi sağlayıcı yatırımlara yönelik olarak TCMB'nin Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri'nin (YTAK) genel çerçevesi Kurul tarafından değerlendirilmiş olup uygulama detayları ilgili kurumlar tarafından netleştirildikten sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır. YTAK Programı'nın, TCMB'nin hedefleriyle uyumlu bir çerçevede tasarlanması kararlaştırılmıştır. Uluslararası kuruluşlardan sağlanan kredi niteliğindeki dış finansman kaynakları hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kaynakların taahhüt edilmesinden sonraki süreçte daha etkin kullanımına yönelik yapılabilecek çalışmalar ele alınmıştır" ifadelerine yer verildi.