Emekçiye kaşıkla, banka yöneticisine kepçeyle

Mustafa BİLDİRCİN

Kadrolaşma ve çift ödeme iddialarıyla gündeme gelen kamu kurumlarındaki maaş saltanatı, gelir adaletsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. 2017 yılında 8 bin TL olan Emlak Bankası Yönetim Kurulu Üyeleri’ne ödenen ücret, 2018 yılında 15 bin TL’ye, 2019 yılında 16 bin TL’ye, 2020 yılında ise 18 bin TL’ye çıkarıldı. Yönetim kurulu üyelerine ödenen ücrete yapılan iki yıllık zam yüzde 125 oldu.

Türkiye İhracat ve Kredi Bankası A.Ş. ile Türkiye Emlak ve Katılım Bankası A.Ş.’nin mali hesapları TBMM KİT Komisyonu’nda incelendi. Toplantıya, Emlak Bankası Yönetim Kurulu Üyelerine ödenen ücretteki artış damgasını vurdu.


ZAMMA DOYULMADI

İdarenin mali hesaplarına göre, yönetim kurulu üyeleri için 2017 yılında aylık 8 bin TL ödeme yapıldı. 2018 yılında ise banka, her bir Yönetim Kurulu Üyesine ödediği ücreti iki kat artırarak 15 bin TL’ye çıkardı. 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 100’ün üzerinde zamlanan ücret, 2019 ve 2020 yıllarında ise sırasıyla 16 bin TL ve 18 bin TL’ye fırladı.

Bankanın yönetim kurulu üyeleri için sağlanan ayrıcalıklar iki yılda yüzde 125 zam ile de sınırlı kalmadı. Banka yönetimi, “Kredi komitesi üyelerine haricen yılda dört defa net huzur hakkı verilir” kararı aldı. Kararın ardından, yedi kişilik yönetim kurulu üyesinin altısı, “Kredi Komitesi üyeliğine” getirildi. Komisyonda söz alan CHP Milletvekili Atilla Sertel, kredi komitesi üyelerine maaş harici, yılda dört maaş tutarında, 72 bin TL ödeme yapıldığı tespit ettiğini ifade etti.

Emlak Bank yönetiminde yer alan kişilere yapılan yüksek ödemeler yalnızca maaş ve huzur hakkı ödemeleri de olmadı. CHP’li Sertel’in aktardığına göre, özel bir bankadan Emlak Bank’a gelen Genel Müdür Deniz Aksu’ya on dört aylık hizmeti karşılığında 694 bin TL tazminat ödendi. Aynı dönem görev yapan bir genel müdür yardımcısı da 217 bin TL tazminata, “Hak kazandı.

SERTEL’DEN TEPKİ

CHP’li Sertel, idarenin yönetim kurulu üyelerine yapılan yüksek ödemelere tepki gösterdi. İki yıl içinde yapılan yüzde 125’lik zammı eleştiren Sertel, “Türkiye’de enflasyonu çok düşük tutularak işçi ve memur maaşları çok imtina ile özen ile yüzde 7-8’lerde tutulurken, emeklilere yüzde 7-8 zam yapılırken sizin iki yılda yüzde 125 zam yapmanız hakikaten benim çok dikkatimi çekti” ifadesini kullandı.

Türkiye Emlak ve Katılım Bankası A.Ş.’nin 2019 yılındaki hizmet alımları harcamalarında 7,1 milyon TL ile reklam ve tanıtım harcamaları ilk sırada yer aldı.