Tüm Emekli Sen üyeleri bayramı çay ve simitle geçirdi. Emekliler, “Ne tatlı alabildik ne de çikolata. Çünkü karnımızı bile doyuramıyoruz” diyerek isyan etti.

Emekliler bayrama simit ve çayla girdi
Fotoğraf: ANKA

Ankara’da Tüm Emeklilerin Sendikası üyesi emekliler, çay ve simit ile bayramlaştılar. Geçim sıkıntılarını dile getiren emekliler, insanca yaşam için maaşlarının güncellenmesini istedi. Tüm Emeklilerin Sendikası Çankaya Şube Başkanı Ayşe Akgül, “Biz emekliler, bayrama çay simitle giriyoruz… Ne tatlı alabildik ne çikolata alabildik ne kolonya alabildik. Çünkü karnımızı doyuramıyoruz” dedi.

Misafirlerine ikram edecek hiçbir şeylerinin olmadığını söyleyen Akgül, şöyle konuştu: "Ölmeyecek kadar karnımızı doyuruyoruz. Ben emekli olduğumda 625 lira emekli maaşı bağlanmıştı. Asgari ücret 125 liraydı. Ben o zaman o maaşım ile üç dört tane altın alabiliyordum. Artırım da yapabiliyordum. Şimdi asgari ücret 11 bin lira oldu. Benim maaşım 7 bin 500 lirada kaldı. Nasıl nefes alabiliriz, kimin yüzüne bakabiliriz? Ben torunuma lolipop hediye aldım, torunuma vereceğim harçlığım yok. Yakıtımız, elektriğimiz, suyumuz derken hiçbir para kalmıyor. Talebimiz; insanca yaşayabilmek, insan onuruna yaraşır bir şekilde torunumuzun, komşumuzun, arkadaşımızın yüzüne bakabileceğimiz onurlu bir yaşamı talebiz var. Çünkü topluma çıkarken, sokakta yürürken kimsenin yüzüne bakamıyoruz."

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Sekreteri Ali Rıfat Temel ise “80 milyonluk ülkede yüzde 10’u tatile gitmemiştir. Onların da hiçbirisi emekliler ya da emekçiler değildir. Bu ülkenin rantını yiyenler ve o ranta yardımcı olanlar tatile gidiyor. Biz emekliler, emekçiler maalesef evimizde oturacağız” diye konuştu.

Tüm Emeklilerin Sendikası’nın Hukuk Sekreteri Mukaddes Tunca, emeklilerin işsizlerden sonra en çok zorluk çeken kesim olduğunu vurgulayarak, emekliler ile ilgili şahit olduğu olayları şöyle anlattı: “Emekliler, işsizlerden sonra şu anda en zorda olan kesim. Markette bir gün önce karşılaştım. ‘Emekliyim, şeker alsam kolonya alamıyorum. Kolonya alsam ekmek alamıyorum’ diye sızlanan emekliler ile karşılaştım semtimin marketinde. Gerçekten, özellikle emeklilerden dul yetim aylığı alanlar daha zor durumda. Kirasını verse emekli, karnını doyuramıyor. Karnını doyurmaya kalksa kirasını veremiyor. Şu anda da ülkemizde yaşanan krizden dolayı biliyorsunuz kiralar çok yükseldi. Hiç hak ettiğimizin karşılığını alamıyoruz."

HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Emekli Nuran Kesiktaş da çalıştığının karşıladığını istediğini belirtti. Emeklilerin mutsuz oluğunu söyleyen Kesiktaş, şu ifadeleri kullandı: “Bu ülkeye 30 yılını 40 yılını çalışarak veren ve çalışırken de primlerini düzenli ödeyen ve şu anda bu primlerin karşılığını alamayan insanlar. Emekliler ne gezebiliyor ne oturduğu evin kirasını ödeyebiliyor ne çevresi ile sağlıklı ilişkiler kurabiliyor… Emeklilerin güzünün ışığı söndü. Örgütlenmemizin önünde bir sürü engeller çıkarıldı. Bizler en azından kendi ücretlerimizin belirlenebileceği bir platformla örgütlenerek, sendika kurarak kendi hakkımızı almak için mücadele etmek istiyoruz. Yasalarda değişiklik yapılmasını istiyoruz. Bizim bu konudaki yasaların değiştirilerek emeklilerin örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Hakkımız olan, parasını çalışırken peşin verdiğimiz primlerimizin gerçek karşılığını almak istiyoruz. Bedelini yıllarca ödedik.” ANKA