Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emeklilik başvurusunun haziran ayında mı yoksa temmuz ayında mı yapılmasının daha avantajlı olacağına ilişkin soruya yanıt verdi.

Kaynak: Haber Merkezi
Emeklilik başvurusunu haziranda yapmak mı, temmuzu beklemek mi daha avantajlı?
Fotoğraf: AA

Hürriyet'in çalışma yaşamı yazarı Noyan Doğan, emeklilik başvurusunun haziran ya da temmuzda yapılması durumunda şartların nasıl olacağına dair bir yazı kaleme aldı.

Doğan, "Şimdi mi emekli olmalı, temmuza mı ertelemeli?" başlıklı yazısında haziran ayında mı yoksa temmuzda mı dilekçe vermenin daha mantıklı olduğuna açıklık getirerek şunları kaydetti:

"Gelelim, ‘Emeklilik dilekçemi haziran ayında mı vermek daha avantajlı yoksa temmuz ayı veya sonrasını mı bekleyeyim?’ sorusunun cevabında. Tek kelimeyle; emeklilik dilekçesini şimdi vermekle, temmuz sonrası vermek arasında maaş bağlanması açısından hiçbir fark yok. Tek fark, emekli olup, işe devam etmeyecekseniz, alacağınız kıdem farkından kaynaklanıyor. Şöyle anlatayım. Emeklilik dilekçesini ister şimdi verin, ister sonraki aylarda; maaş hesaplanırken, 2022’deki enflasyon oranı ve milli gelirdeki artışın yüzde 30’u hesaba katılacak.

Üzerine 2023’ün Ocak ayındaki emekli aylıklarına yapılan zam oranı eklenecek. Emeklilik dilekçesini şimdi verirseniz, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranını alacaksınız. Yok, emeklilik dilekçesini temmuz veya sonraki ay verirseniz, hesaplanan maaşınızın üzerine temmuz ayındaki emekli zammı da eklenecek. Yani, emeklilik dilekçesini temmuz öncesi veya sonrası verseniz de temmuz ayındaki maaş zammından yararlanırsınız. Yukarıda belirttiğim gibi bu yazdıklarım EYT’den emekli olacak ve emekli aylığı alacaklar için de geçerli.

Emeklilik dilekçesini şimdi vermekle temmuz ayı ve sonrasında vermek konusunda tek fark kıdem tazminatında olacaktır ki, bu da tüm çalışanlar için değil. Kıdem tazminatı tavanı ocak-temmuz ve temmuz-aralık olmak üzere senede iki kere değişiyor ve bu değişikliği de Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklıyor. Bugün için uygulanan kıdem tazminatı tavanı 19.982 lira. Temmuz ayında ise kıdem tazminatı tavanı yeniden belirlenecek ve bugünkü tutarın üzerinde olacak."