Emeğin Partisi’nin (EMEP), 4. Genel Kongresi Ankara Kapalı Spor Sarayı’

ZEHRA ŞAHİN DOKUYUCU / Emeğin Partisi’nin (EMEP), 4. Genel Kongresi Ankara Kapalı Spor Sarayı’ nda dün yapıldı. Tüzük değişikliği ile bundan sonra "Emek Partisi" adını alan kongrede Emek Partisi Genel Başkanlığı’na Levent Tüzel seçildi. Kongrede EMEP’in 35 kişilik Genel Yönetim Kurulu ile 7 kişilik Merkez Disiplin Kurulu da belirlendi.

Kongre’de delegelere seslenen Levent Tüzel, Türkiye’de gelişmelerin iç açıcı olmadığını, yurda sokulan yabancı sermayenin büyümeye değil krize neden olduğunu, dış kaynaklı sermayelerin ülkelere akarken sadece borsalara devlet tahvillerine akarak kriz odakları haline geldiğini vurguladı.

Hükümete de bir çok uyarı ve gönderme yapan Levent Tüzel şöyle konuştu:‘Türkiye’de hükümet devlet yöneticileri bir araya gelip halkın açlı k, yoksulluk, işsizliğin önüne geçme taleplerini ortaya koyduklarında, bunun nasıl önüne geçeceklerinin hesabını yapmaktadır. Dünyanın diğer ülkelerinde de bu sorunlar yaşanıyor ama orada hükümetlerin tedbir almaya çalıştıklarını, bu sorunlarla baş etme yolları aradıklarını görüyoruz. 90’lı yılların başında dünyanın efendileri para babaları mutluluk vaat ettiler. Adına da yeni dünya düzeni dediler. Ama bu düzenin yeni olmadığını ve bütün halklar üstüne çökmüş bela olduğunu görüyoruz. Çelişkiler artarak devam ediyor, hükümetlerin saldırganlığı savaşlara yol açıyor. Büyük tekeller üçüncü dünya ülkelerinde kapitalizmin çığırtkanlığını yaparak emek sömürüsüne destek oluyor."

Levent Tüzel "Eğitim-Sen eylemine ilişkin de" sendikal haklarını savunmak ve sorunlarını bakanlığa taşımak için ülkenin her yerinden yola çıkanlara hükümetin saldırılarını kabul edilmez buluyoruz. Eğitim emekçileri, eğitimde özelleştirmelerine karşı, eğitimdeki yanlış politikalara karşı yürüyorlardı. Fakat hükümetin baskısıyla karşılaştılar. hükümetin bu tutumunu ve Başbakan’ı buradan kınıyoruz. Halkın Ankara sokaklarında rahatça yürüyemeyeceklerini söyleyen başbakanın zihniyeti gerici şoven bir zihniyettir" şeklinde konuştu.

Kongreye Almanya Parlamentosu’nda yüzde 8,7 ile sürpriz çıkış yapan Alman Sol Parti Milletvekilleri Ulla Jelpke ve Sevim Dağdelen , Portekiz Kominist Partisi’nden Angelo Alveres, Fransa Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Başkanı Bayram Fidan, Almanya DİDF yönetim kurulu üyesi ve ÖDP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi olan Ecehan Balta, SDP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, SHP Ardahan İl Başkanı Sinan Topçu, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yurtsever, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık da katıldı. Bunun yanında Genel-iş Sendikası TİS Daire Başkanı İsmail Özhamarat, EğitimSen Tunceli Yöneticileri,TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ve birçok sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı.

TÜZEL YENİDEN GENEL BAŞKAN
Levent Tüzel’in yeniden başkan seçildiği 4. Kongresi’nde, Emeğin Partisi’nin 35 kişilik yeni Genel Yönetim Kurulu ile 7 kişilik Merkez Disiplin Kurulu şu isimlerden oluştu;

Genel Yönetim Kurulu: Abdullah Varlı, Aydın Çubukçu, Cem Somel, Ender İmrek, Ercüment Akdeniz, Fatih Polat, Gülsüm Cengiz, Gürsoy Turan, Güven Gerçek, Hakkı Tali, Halil İmrek, Haydar Kaya, İhsan Çaralan, İlhan İlbay, İskender Bayhan, İsmet Dursun, Kamil Tekin Sürek, Levent Dokuyucu, Mazlum Sarısaltık, Mecit Bozkurt, Mehmet Türkmen, Metin İlgün, Mustafa Yalçıner, Memet Kılınçaslan, Muhammed Uludağ, Mustafa Taşkale, M. Cavit Nacitarhan, Nedim Köroğlu, Öznur Oğuz, Özlem Yıldızer, Sabri Topçu, Seyit Aslan, Şevket Akyol, Şükrü Taş ve Yücel Sarpdere.

Merkez Disiplin Kurulu: Adnan (Özyalçı ner) Çelik, Bülent Habora, Devrim Avcı, Fevzi Bahattin Argun, M. Hamdi Balcı, Satılmış Başkavak ve Tahir Şilkan.