Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun muhalifleri sokağa davet etmesine aynı şekilde karşılık verdi ve cumartesi günü emperyalizme karşı büyük gösteriler düzenleyeceklerini duyurdu. Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümünün 6’ncı yılı dolayısıyla başkent Caracas’ta düzenlenen etkinlikte konuşan Maduro, ABD eski Başkanı Barack Obama’nın 9 Mart […]

Emperyalizme karşı buluşma çağrısı

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun muhalifleri sokağa davet etmesine aynı şekilde karşılık verdi ve cumartesi günü emperyalizme karşı büyük gösteriler düzenleyeceklerini duyurdu.

Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümünün 6’ncı yılı dolayısıyla başkent Caracas’ta düzenlenen etkinlikte konuşan Maduro, ABD eski Başkanı Barack Obama’nın 9 Mart 2015’te Venezuela’nın ABD için ulusal tehdit olarak görüldüğü kararnameyi imzalamasını hatırlattı. Maduro, söz konusu olayı “Bolivarcı Anti Emperyalist Gün” olarak gördüklerini belirtti ve “Cumartesi günü sokaklarda olacağız.” dedi.

Yeni yaptırım hazırlığı

Öte yandan, ABD Maduro’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Trump yönetimi, Maduro’nun finansal kaynaklarını kesmek için seçenekleri değerlendiriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Salı günü Fox televizyonunda katıldığı bir programda “ABD hükümetinin Maduro’nun finansal kaynakları üzerinde kontrolü artırmak ve iktidarı için gerekli olan paraya erişimini engellemek için yaptırım seçeneklerini değerlendirdiğini” açıkladı.

‘Venezuela umuttur’

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, 2015 yılında Barack Obama uygulamaya koyulan Venezuela’ya yönelik yaptırımların süresini uzatan ABD Başkanı Donald Trump’ın tarihi bir hata yaptığını vurguladı. Twitter hesabından açıklama yapan Arreaza, “Trump yönetimi, eski Başkan Barack Obama’nın tarihi hatasını onayladı ve yeniden yaptı. Venezuela, hiçbir zaman dünyanın hiçbir ülkesi için tehdit oluşturmadı. Venezuela umuttur” ifadelerini kullandı. Arreaza, “Bugün yeniden uygulamaya koyulan kararname, ülkenin zenginliklerini kontrol altına almak için iktidar değişikliği amacıyla güç kullanma tehdidi barındıran saldırganlığın gerekçelendirilmesi için sadece bir bahane işlevi görüyor” diye vurguladı.

***

Chavez unutulmadı

Venezuela’da 14 yıl cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra 2013 yılında hayatını kaybeden Chavez önceki gün pek çok yerde anıldı. Başta Venezuela’nın başkenti Karakas olmak üzere dünyanın dört bir yanında ölümünün altıncı yılında da unutulmayan liderin mirasını korumanın önemli olduğu vurgusu yapıldı. Chavez Türkiye’de de unutulmadı. Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki anma programına ise Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez ve çok sayıda davetli katıldı. Büyükelçi Reyes, yaptığı konuşmada, Chavez’in Latin Amerika için çok büyük bir insan olduğunu belirterek, amaçlarının komutan Chavez’in özgürlükçü düşüncesini yeniden yaymak olduğunu dile getirdi.

***

Ne olmuştu?

Venezuela’da çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, kendini “geçici devlet başkanı” ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmış, son olarak Avrupa Parlamentosu da aynı yönde adım atmıştı. Meksika, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelerken, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kesmişti. ABD Başkanı Donald Trump Venezuela’ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak göstermişti.