Raul Castro, Nicolas Maduro’ya yolladığı mesajda “Militan dayanışmanın en ön saflarında davanıza inanan Kübalıları bulacaksınız” dedi

Emperyalizmin saldırısı karşısındaki Venezuela’ya Küba’dan destek

ABD’nin Venezuela’ya yönelik yaptırımları devam ederken, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’dan Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek mesajı geldi. Solhaber’in aktardığına göre, Küba Devlet Başkanı Raul Castro mesajında “Önümüzdeki günlerde şiddetli kavgaların, uluslararası ölçekte saldırıların, ablukaların, yoklukların yaşanacağı açık, ancak bu günler aynı zamanda tüm devrimciler ve Venezuela emekçi halkı için yaratıcılığın öne çıkacağı yoğun çalışma günleri olacak. Bu süreçte bugün olduğu gibi asla yalnız olmayacaksınız, militan dayanışmanın en ön saflarında davanıza en az sizin kadar inanan biz Kübalıları bulacaksınız” ifadelerini kullandı.

6 Ağustos tarihli mesajın tamamı şöyle:
“Ulusal Kurucu Meclis seçim sonuçlarını ve Meclisin açılmasını tarif edilemez bir devrimci mutlulukla haber aldım. İçinden geçmekte olduğunuz bu süreç hiç şüphe yok ki çok değerli derslerle dolu, Fidel’in de açıkça belirtmiş olduğu gibi Venezüella kıtamız için örnek bir ülke konumunda. Yaşanan süreçte halkın desteği doğrudan ve apaçıktı, Venezuela halkı ‘El Libertador’ (Kurtarıcı) Simon Bolivar ve Devlet Başkanı Hugo Chavez Frias’ın gösterdiği yola sadık kaldığını ilan etmiş oldu.

Geçtiğimiz günlerde gördük ki, yapılan her terör eylemi halkın moralini yükselmiş, ülkeye karşı yapılan her saldırı sizi daha da güçlendirmiş, indirilmeye çalışılan her darbe birliğinizi daha da sıkılaştırmış.

Önümüzdeki günlerde şiddetli kavgaların, uluslararası ölçekte saldırıların, ablukaların, yoklukların yaşanacağı açık, ancak bu günler aynı zamanda tüm devrimciler ve Venezuela emekçi halkı için yaratıcılığın öne çıkacağı yoğun çalışma günleri olacak. Bu süreçte bugün olduğu gibi asla yalnız olamayacaksınız, militan dayanışmanın en ön saflarında davanıza en az sizin kadar inanan biz Kübalıları bulacaksınız.”

ALBA’dan da destek var
Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak (ALBA) da Venezuela’ya destek açıklamasında bulundu. Açıklamada Venezuela’ya yapılan müdahalelere karşı çıkılırken, “Söz konusu durum, insan haklarının ve uluslararası hukukun doğrudan ihlali anlamına gelmektedir” denildi.

Latin Amerika için Bolivarcı İttifak (ALBA), Venezuela gündemiyle olağanüstü olarak toplanmıştı. Aralarında Ekvador, Küba, Nikaragua ve Bolivya’nın da olduğu 11 üyesi olan topluluk tarafından yapılan açıklamada Venezuela’ya destek yinelendi. Açıklamada ülkeye yapılan müdahaleler kınanırken, yapılan Ulusal Kurucu Meclis seçimlerinin sonucunun tanındığı bildirildi.
Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi:

“ALBA ülkeleri, Venezuelalılara, zorlama, tehdit ve müdahale olmaksızın karşı karşıya oldukları zorlukların üstesinden gelme yetkisi veren; seçim düzenlemenin ve sandıklara gidip oy vermenin gerçekten egemen bir eylem olduğu bilinciyle 30 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen bu seçimlerin bir parçası olan Venezuela Halkını tebrik eder ve seçim sonuçlarını tanıdığını bildirir. Venezuela halkına karşı uygulanan uluslararası ekonomik yaptırımlar, halkın ve Bolivarcı Devrim’in üzerinde olumsuz bir etki yaratarak rejim değişikliğine gidilmesi amacını güden, kabul edilemez müdahaleci uygulamalardır. Söz konusu durum, insan haklarının ve uluslararası hukukun doğrudan ihlali anlamına gelmektedir.

Venezuela halkı ve hükümetinin barış ve egemenliğine saldırmak amacıyla yapılan, doğrudan ve dolaylı çabalar göz önüne alındığında, medyanın karalama kampanyası ve uluslararası hukuka aykırı tek taraflı eylemleri bugün Venezuela ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Tek amacı bölgedeki artan ilerleyişi yok etmek, bölmek ve zenginlikleri kontrol edebilmek ve halkları uluslararası çıkarların hükmü altına alarak yeniden neoliberal ekonomi politikalarını dayatmak olan Latin Amerika ve Karayipler dayanışmasının tarihi düşmanları, kendilerinin de savunduğu hükümetlere ve halklara karşı etik olmayan bir savaş başlatmıştır.”

Yalan makinesi devrede
Bu arada Venezuela’ya dönük propaganda çalışmalarında gözlemlenen artış Suriye’ için yapılan yalan haberleri anımsattı. Bir grup asker ve polisin Venezuela yönetimie karşı isyancıların saına geçtiği haberini içeren video görüntüleri sosyal medyaya servis edildi.