Çeber'i işkenceyle öldüren görevlilerin yargılandığı davanın ilk duruşması dün yapıldı. Dava işkenceden değil 'kötü muameleden' açıldı. Engin Çeber davasının 'işkence' davası…

Çeber"i işkenceyle öldüren görevlilerin yargılandığı davanın ilk duruşması dün yapıldı. Dava işkenceden değil "kötü muameleden" açıldı. Engin Çeber davasının "işkence" davası olduğuna dikkat çeken insan hakları savunucuları, sendika, sivil toplum örgütleri ve baroların müdahil olma talebi reddedildi…

 

AYSEL KILIÇ - ELÇİN YILDIRAL

 

Gözaltında ve Metris Cezaevi"nde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitiren Engin Çeber"in işkenceyle öldürülmesiyle ilgili dava başladı. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nin baktığı davanın ilk duruşması, salonunun daha geniş olması nedeniyle Bakırköy 34. Asliye Ceza Mahkemesi salonunda görüldü; ancak bu salon da yeterli büyüklükte olmadığı için izdihama ve tepkilere neden oldu. Duruşmaya müdahil olmak isteyen onlarca avukat, davayı izlemeye gelen kitle örgütleri temsilcileri ve bir çok gazeteci, salonun küçük olması nedeni ile kapıda kaldı.

 

POLİSLER GELMEDİ

60 kamu görevlisinin yargılandığı dava duruşmasına, 6"sı tutuklu toplam 41sanık katılırken, birden fazla kez "eziyet etme" suçlamasıyla haklarında dava açılan 13 polis duruşmaya gelmedi. Engin Çeber"le birlikte gözaltında işkence gören, Çeber"e yönelik işkenceye tanık olan arkadaşları Aysu Baykal, Cihan Gün ve Özgür Karakaya; Çeber"in babası Ali Tekin ve ablası Şerife Çeber ise müşteki olarak duruşma salonunda yerlerini aldı. KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği temsilcileri ve Türkiye"nin çeşitli barolarına mensup onlarca avukat da m üdahil olma talebi ile duruşmaya katıldı.

 

SAMİ EVREN: TOPLUMSAL BİR DAVA

Çeber"in işkence sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çeken KESK Genel Başkanı Sami Evren, ""Bu dava toplumsal bir davadır. Kamu vicdanı yaralanmıştır"" dedi. TİHV temsilcisi Hürriyet Şener de Türkiye"de 2008 yılında 45 kişinin karakolda ve hapishanelerde yaşamına yitirdiğine dikkat çekti. İşkencecilerin cezasız bırakıldığını belirten Şener, ""Bu dava işkence davasıdır. İşkenceye karşı mücadele yürüten bir kurum olarak bu davaya mdahil olmak istiyoruz"" dedi. İddianameyi yeterli bulmadıklarını belirten baro ve ÇHD"de temsilcileri de davanın işkence davası olduğunu vurgulayarak müdahil olma talebinde bulundular. Mahkeme heyeti kurumların müdahillik taleplerini redderken; Aysu Baykal, Cihan Gün, Özgür Karakaya; Çeber"in babası Ali Tekin ve ablası Şerife Çeber "i, "suçtan zarar gördükleri" gerekçesi ile müdahil olma taleplerini kabul etti.

 

NEYLE SUÇLANIYORLAR

"İşkenceyle öldürmek"le suçlanan Metris Cezaevi nöbetçi müdürü Fuat Karaosmanoğlu; infaz koruma memurları Sami Ergazi, Nihat Kızılkaya ve Selahattin Apaydın, ömür boyu hapisle yargılanıyor. Ayrıca 27 gardiyan suçu bildirmemek, üç gardiyan ve iki müdür görevi kötüye kullanmak, bir gardiyan hem kasten yaralama hem de görevi kötüye kullanmak, üç gardiyan da eziyet etmekle suçlanıyor. 13 polis bir veya birden fazla kez "eziyet etme" suçlamasıyla yargılanacak. Dört jandarma "kasten yaralama"yla suçlanırken, muayene etmeden rapor düzenleyen bir doktor da resmi evrakta sahtecilikle suçlanıyor.