Enstrümanlar parçalansa bile türküler susmayacak

ZEYNEP KURAY / zeynokuray@gmail.com

İdil Kültür Merkezi’ne baskın yapan polisin Grup Yorum’un kullandığı tüm müzik enstrümanlarını parçaladığı ortaya çıktı. Birgün’e konuşan Grup Yorum üyesi Helin Bölek, üç grup üyesini darp ederek gözaltına alan polisin paranoyasını, ”Piyanonun tuşlarını söküp içine bakmışlar” diye aktardı. Grup Yorum’un bu tarz baskı yöntemleriyle susturamayacağını vurgulayan Bölek, “ Enstrümanları parçalasalar da türküler susmayacak ” dedi.

Perşembe gecesi İstanbul’un Okmeydanı semtine baskın yapan polislerin bir hedefi de Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi’ydi. Baskında Yorum üyelerinden Bahar Kurt ve Özgür Gültekin’i darp ederek gözaltına aldı.

Baskın sonrası İdil Kültür Merkezi’ne geldiğinde karşılaştığı manzarayı anlatan Helin Bölek, “Bırakın camları kırmayı, pençelerin demirlerini dahi kırıp içeriye girmişler. Eşyalarımızdan notalarımıza kadar her şeyi dağıtmışlar, dolapları devirip, enstrümanları kırmışlar. Piyanoyu resmen paramparça etmişler, tuşları teker teker sökmüşler. Tiyatromuzun duvarlarını da parçalamışlar. Tüm elektronik eşyalarımıza el koymuşlar” dedi.

Amaç halka gözdağı vermek

İdil Kültür Merkezi’nin yasal bir kurum olduğunu hatırlatan Bölek, “Herhangi bir soruşturma varsa, bir tebligat yollarsın ya da gündüz gözüyle gelirsin bildirirsin. Ama bu şekilde, uzun namlulu silahlarla, gecenin bir vakti , tüm mahalleyi korkutup duvarları pencereleri kırıp haldır küldür girerek insanları gözaltı almazsın. Esas gayri meşru olan budur. Grup Yorum’u herkes biliyor ve kaçmayacağımız da belli, buradayız. Ama dert başka, asıl dert kurumda gayri meşru işler yürüyormuş gibi bir hal yaratıp herkesi terörize etmektir. Onlara göre kurumları basmak, kapıları kırarak insanları işkenceyle gözaltına almak çok meşru!” şeklinde konuştu.

Baskınların amacının devrimciler ve belli başlı kurumlar üzerinden halka gözdağı vermek olduğuna işaret eden Bölek, kapatılan muhalif 23 TV kanalını ve kapatılan radyoları hatırlatarak, bu baskınlarla genel bir korku yaratılmak istendiğini kaydetti.

Grup Yorum susmayacak

İşkence edilerek gözaltına alınan Grup Yorum üyelerinin terörle mücadele şubesine götürüldüğünü de aktaran Bölek, kısıtlama kararı olduğu için gözaltındaki üyelerin avukatları ve aileleriyle görüştürülmediklerini de söyledi. İdil Kültür Merkezi içinden alınan Bahar Kurt ve Özgür Gültekin dışında yine Grup Yorum üyesi olan Ekin Can Yıldırım’ın da aynı gece başka bir yerde gözaltına alındığını aktaran Bölek, “Arkadaşlarımızı kaç süre gözaltında tutulacakları belirsiz. Biliyorsunuz uzun süreli gözaltılarda insanlar katledildi. O nedenle ne yapılacağının garantisi yok” diye konuştu. Baskıların Grup Yorum’u susturamayacağını vurgulayan Bölek, “ Enstrümanları parçalasalar da türküler susmayacak” dedi.