İBB Başkanı İmamoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği yanıtta, İBB'nin Üsküdar'da yıkmak istediği kaçak kafelerin Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı imar planı yasal hale getirilmesini örnek gösterdi. Erdoğan için 'Kendisi Üsküdarlıdır' diyen İmamoğlu, "O barakalara niçin imar çıkarttığını Şehircilik Bakanı'na sorsun. Gerekeni ve bunu yapanı cezalandırsın" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a yanıt veren İmamoğlu, Üsküdar'ı örnek gösterdi: Bunu yapanı cezalandırsın

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kartal'da çökme riski olan bir binanın yıkımında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Erdoğan 'Muhalefetin ve marjinal çevrelerin rantsal dönüşüm yalanıyla süreci sabote ettiğini' dile getirdi. Bir yanıtınız olur mu?" sorusuna, "İstatistikler yalan söylemez. Türkiye'nin ve İstanbul'un ortada istatistikleri var" dedi.

"MESNETSİZ KONULARI DİKKATE ALMIYORUM"

İmamoğlu, şöyle devam etti: "Ben kendilerine çok iyi bildikleri, bütün bunları bir kenara koysun, Üsküdarlıdır kendileri. Yürüyerek Kuşkonmaz Cami'nin yanına gitsin, o barakalara niçin imar çıkarttığını Şehircilik Bakanı'na sorsun. Bıraksın her şeyi bir tarafa. Bunu sorsun. Ciddi sözleri ve ciddi konuları dikkate alıyorum. Gerekçesiz, mesnetsiz konuları dikkate almıyorum. Gerekeni ve bunu yapanı cezalandırsın. Ondan sonra bazı konuları ve sözleri ciddiye alacağım."

Erdoğan'ın dün kendisini hedef alan "Mahalli idareler seçimlerinde bol keseden vaat dağıttılar. Ancak göreve geldiklerinde hiçbirini hayata geçirmediler, geçiremediler. Hatta bizim başlattığımız projeleri bile ya yarım bıraktılar ya da tamamen rafa kaldırdılar. Şimdi de İstanbul'a hizmet vermek varken Turist Ömer misali sağda solda dolaşıyorlar" sözleri de sorulan İmamoğlu, şunları ifade etti: "İkinci sözü de ciddiye almayacağım bir söz. Onu da cevaplamıyorum."

"EKONOMİK SORUNLARI ÇÖZSÜN"

İmamoğlu, şöyle devam etti: "Ama birinci iddiası için şunu söyleyebilirim. Ben İstanbul'da örnek veriyorum. 0-4 yaş arasında olan çocukları bu şehrin gezemedikleri, göremedikleri, çektikleri ekonomik sıkıntılardan dolayı yaşayamadıkları için ücretsiz ve çocuklarıyla dolaştıracağım dedim. Bugün 350 binin üzerinde anne, bizim o kartımızı kullanıyor. bir; niçin kullanıyor... iki; ekonomik sorunları var bu ülkenin. Onu çözsün.

Ama biz ekonomik sorunlara çözüm vaat ederek yerine getirdik. İkinci bir örnek vereceğim. 'Süt dağıtıyordunuz, göremiyoruz' dedi, dediği anda 107 bine yakın çocuğa süt dağıtıyorduk ama göstermiyorduk. Çünkü veren elin, alan eli görmediği bir düzende yardımlarımızı yapıyorduk. Onlar her şeyi göstererek, insanı rencide ederek yardım etmeyi sanki kendi lütuflarıymış gibi gösteren bir anlayışa sahip oldukları için bizim yaptıklarımızı görecek gönül gözleri de yok yürükleri de yok."

İMAMOĞLU'NUN VERDİĞİ 'ÜSKÜDAR' ÖRNEĞİNİN DETAYLARI

İBB'nin yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak'taki kaçak kafeler, Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı imar planı ile yasal hale getirilmişti.

İBB, Üsküdar Salacak sahilinde bulunan Kaçak işletmeler hakkında yıkım işlemi başlatmıştı. Yapılan işlemlerin ardından, İstanbul 6. İdare Mahkemesi 25 Ağustos 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Mahkemelik olan kafeler için Üsküdar Belediyesi plan değişikliği hazırlamıştı. “Üsküdar Salacak Harem Doğal Sit Alanı” sınırları içinde kalan ve tescilli kültür varlıklarının bulunduğu meydanda faaliyet gösteren kafeler için hazırlanan plan değişikliği; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak 16 Mart itibariyla itirazlar için askıya çıkarılmıştı.

Plan açıklama raporunda 431 ada 2 parselde yer alan Paçi Kafe’nin imar barışından yararlanarak 29 Haziran 2019’da bakanlıktan yapı kayıt belgesi aldığı kaydedilmişti. Katibim Kafe’nin de imar barışından yararlanarak 30 Haziran 2019’da yapı kayıt belgesi aldığı aktarılmıştı. 431 adada yer alan kafelerin işyeri çalışma ruhsatlarının bulunduğu da belirtilmişti.

Söz konusu parsellere ait yapı kayıt belgelerinin bulunmasını dikkate alan Üsküdar Belediyesi hazırladığı yeni plan çalışmasında, kafelerin, hizmetlerine devam edebilmesi için bulundukları alana “günübirlik tesis alanı” fonksiyonu vermişti. Böylece söz konusu alan, imar planlarına “meydan” ve “günübirlik tesis alanı” olarak işlenmişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından "Üsküdar Sahilde işgalleri bir bir kaldırdık. Ta ki, Bakanlık kaçaklara sahip çıkana kadar. Bu iki işgal Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alelacele yaptıkları plan değişikliğiyle özel olarak korundu. Ülkemiz, işgali koruyan akıldan 14 Mayıs’ta kurtulacak" ifadelerini kullanmıştı.