CHP, Yargıtay’ın Atalay kararına karşı TBMM’yi 9 Ocak’ta olağanüstü toplantıya çağırdı. CHP Lideri Özel, 14 Ocak’ta Ankara’da “Sahip çıkıyoruz” sloganı ile büyük bir demokrasi mitingi düzenleneceğini bildirdi.

‘Erdoğan darbe girişiminin başında’
Fotoğraf: BirGün

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi, Yargıtay’ın Can Atalay kararının ardından olağanüstü gündem ile toplandı. Saat 12.00’de başlayan ve 14.50’de sona eren MYK’nin ardından hemen PM toplantısına geçildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, saat 18.00’de biten PM’nin ardından gazetecilerin karşısına geçti.

PM salonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Özel, toplantıda alınan kararları açıkladı. PM’nin aday gündemiyle toplanmasının planlandığını ifade eden Özel, Yargıtay’ın Can Atalay kararı nedeniyle adayların 8 Ocak haftasındaki PM’de açıklanacağını belirtti. Özel, ön seçimleri tamamlanan seçim çevrelerindeki adayların belirlendiğini ancak PM’nin tek gündeminin, “Sivil darbe girişimi” olarak nitelendirdiği Yargıtay’ın kararı olduğunu kaydetti.

SUÇSUZ İNSANLAR İÇERİDE

Özel, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Eğer Can Atalay serbest kalmış olsaydı da bugün esir tutulan Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Mine Özerden ve Çiğdem Mater’in Recep Tayyip Erdoğan’ın açık talimatıyla yeniden yargılanıp, yine hiçbir delil olmadan tamamen hukuka aykırı bir şekilde cezalandırıldıkları gerçeğini değişmeyecekti. Gezi Davası, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi kin davasıdır. Gezi Davası, Erdoğan’ın kendisini meşrulaştırmak için suçsuz insanları içeride tuttuğu bir davadır.

BÜYÜK YALAN

Bir büyük yalanı daha milletin önünde mahkûm etmek boynumuzun borcudur. Orada haksız yere yargılananlardan biri de Can Atalay’dır. Atalay, milletvekili adayı olmuş ve Hatay halkının oyu ile seçilmiştir. Can Atalay milletvekili olmak için başvurduğunda ona bunun önünde bir engel olmadığına dair bir evrak verilmiştir. Ve ismi, birleşik oy pusulasına devlet tarafından yazılmıştır.

Ama birileri Can Atalay’a ve onu seçenlere, ‘Siz bilmezsiniz ama onun talimatıyla biz biliriz’ demiştir. Can Atalay 600 milletvekilinin oyları ile İnsan Hakları Komisyonu’na seçilmiştir ama birileri, ‘Hadi oradan, siz bilmezsiniz ama onun talimatıyla biz biliriz’ demiştir. Bu Devlet Bahçeli’nin, 600 milletvekilinin, mahkemede tarafsız davranacağına yemin edenlerin ağırına gitmiyorsa bu milletin ağırına gidiyor. Mesele yalnızca Can Atalay değil, Anayasa’nın 153’üncü maddesinin yok sayılması meselesidir.

Kendisi için Anayasa yaptıran Erdoğan, kendisini bu Anayasa’nın da üzerinde görmektedir. Erdoğan, 153’üncü maddeyi yırtıp atmıştır. Onun adına bunu beş hâkim yapmıştır. Erdoğan, Anayasayı ortadan kaldırmaya çalışan bu darbe girişiminin başında olduğunu itiraf etmiştir.

GÜCÜN ZEHİRLEDİĞİ ŞAHIS

Yapılan iş, bindiği dalı kesmektir. Yapılan iş, hepimizin meşruiyetini tartışmaya açmaktadır. Yapılan iş, rengini bayraktan alan Anayasayı tartışmaya açmaktır. Anayasa yoksa devlet yoktur. Devlet yoksa düzen yoktur. Bir ülkede iktidar, devleti ve düzeni savunmak durumundadır. Gücün zehirlediği şahıs ve bu şahsa destek veren yapı, memleketi artık yönetilemez bir hale getirmiştir. Memleket muz cumhuriyetine dönüşmüştür.

5 HÂKİME EL ÇEKTİRİLMELİ

Artık ister Gezi’den, ister attığı tweetten, ister Furkan gibi aleni mahkeme tutanaklarını haberleştirmekten dolayı başına kötü şeyler gelen herkesin yanındayız ve ‘Sahip çıkıyoruz’ diyoruz. Halkın iradesine, Meclis iradesine sahip çıkacağız. Demokrasiye, memlekete, Hatay’a, Türkiye’ye, bu ülkenin geleceğine sahip çıkıyoruz. Bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak için bundan sonra atacağımız adımları sizlerle paylaşmak isteriz.

Anayasal düzene karşı işlenen suçla mücadele etmek için hukuki ve siyasi hiçbir adımdan kaçınmayacağız. CHP olarak, bu suçu işleyen İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemeleri üyeleri hakkında, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin ilgili üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun beş hâkim için görevden el çektirme kararını almalarını Anayasal görevleri olduğunu hatırlatıyoruz.

Bu hukuk tanımazlığa, bu Saray’dan cesaretle yapılan cellatlığa Yargıtay’ın tüm üyelerinin dâhil edilmesini kabul etmiyoruz. Yargıtay Genel Kurulu çıksın, ‘Bu karar hukukidir’ desin. Beş tane celladın hukuk katletmesine, geleceğimizi karartmasına sessiz kalmayacağız.

MİTİNGDE BULUŞALIM

CHP Lideri Özgür Özel, 9 Ocak 2024 Salı günü saat 15.00’te Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Özel, Meclis’teki tüm siyasi partilerinin bu çağrıya imza verdiğini söyledi. 14 Ocak’ta, “Geleceğimize sahip çıkıyoruz” sloganı ile büyük bir miting düzenleneceğini duyurdu. CHP Lideri, saat 13.00’da Tandoğan meydanında düzenlenecek mitinge tüm yurttaşların katılması için de çağrıda bulundu.