Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün bir açıklama yaparak PKK'nin silah bırakması halinde operasyonların duracağını...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün bir açıklama yaparak PKK'nin silah bırakması halinde operasyonların duracağını söyledi. Erdoğan'ın bu açıklamasının PKK meselesinde arabuluculuk rolü üstlenmesi tartışılan Irak Kürdistanı Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye ziyareti sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti.

Aynı saatlerde açıklama yapan Irak Kürdistanı Başkanı Barzani ise, "PKK silahla devam ederse Kuzey Irak'ta barındırmam" dedi.

Erdoğan, Katar'daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, PKK'nin silah bırakması durumundaki olasılığa değindi. Erdoğan, PKK silahı bırakırsa, operasyonların tamamen durdurulacağını belirtti.

‘BU HEP GÜNDEMİMİZDE OLAN BİR BAŞLIK’
Katar'da Türkiyeli gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Barzani ile yaptıkları görüşmede PKK'nin silah bırakmasının sağlanması konusunun geçtiği yönündeki haberler için, şunları söyledi: "Dün gündemimizde bu olmadı. Ama bu bizim Kuzey Irak'la yaptığımız görüşmelerde zaten gündemde olan bir başlık."

PKK'ye çağrılarının, 'silah bırakma' olduğunu belirten Erdoğan, "Silahı bıraktığı andan itibaren de zaten bizim Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak tavrımız nettir. Tamamıyla operasyonların durdurulması istikametindedir. Ama silahlar bırakılmadığı sürece devletin de operasyonları durdurması söz konusu değildir" diye konuştu.
 

Barzani de 'silah bırakın' çağrısı

Irak Kürdistanı Başkanı Mesud Barzani, dünkü temaslarının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Barzani PKK'ye silah bırakma çağrısı yaptı. Barzani açıklamasında şunları kaydetti: "Kürt sorununun silahla çözülemeyeceği kesin ve açık, PKK silah bırakmalı... Kendi kontrolümdeki bölgede silah kullandırtmam."

DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Barzani ile Dışişleri Konutu’nda gerçekleştirilen çalışma kahvaltısında bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Davutoğlu’nun, Barzani’den PKK’ye karşı daha etkin mücadele edilmesini istediği bildirildi.

BDP'YLE ÖĞLEN YEMEĞİ
Barzani, Ankara’daki yoğun programı çerçevesinde BDP ile görüştü. BDP Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Kuzey Irak Kürdistanı Başkanı MesudBarzani ile Ankara Sheraton Otel’de öğlen yemeğinde bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmenin sonunda Demirtaş, basın mensuplarına Barzani ile sadece gelişmelerle ilgili sohbet ettiklerini belirterek, “Özel bir gündemimiz yoktu. Sadece öğlen yemeği yedik” dedi.

NE OLMUŞTU?

Mesud Barzani, önceki gün İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun katıldığı ve 1 saat 40 dakika süren Erdoğan ve Barzani görüşmesinde ise Irak’taki gelişmeler, bölgedeki son gelişmeler, PKK ve Barzani’nin geçen hafta Avrupa ülkeleri ve ABD’ye yaptığı ziyaretler ele alınmıştı.