AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kabul etti. Kabulde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bulundu.

Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki kabul, basına kapalı gerçekleştirildi.

Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

LAVROV İLE ÇAVUŞOĞLU BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Heyetler arası görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Sergi Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmede tahıl koridoru anlaşması, Ukrayna savaşı ve Akkuyu Nükleer Enerji Santralı dahil olmak üzere bölgesel çalışmaların ele alındığını bildirdi.

Suriye ile normallleşme sürecine değinen Çavuşoğlu, Ankara'nın sürecin şeffaf bir şekilde devam etmesini istediğini vurguladı, diyaloğun devam etmesi gerektiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin normalleşmesine önem verdiklerini söyleyerek "Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler Rusya aracılığıyla normalleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu konuşmasında Rusya'nın başkenti Moskova'da 3-4 Nisan'da Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirilen 4'lü toplantılara da değindi.

Bölgesel gelişmeleri değerlendiren Lavrov, Birleşmiş Milletler'i (BM) eşitlik ilkesine aykırı davranmakla suçladı. ABD başta olmak üzere Batı'nın yapıcı olmayan bir gündemi olduğunu söyleyen Lavrov, "Batı'nın hedefinde Rusya'dan sonra Çin var" ifadelerini kullandı. Lavrov ayrıca Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın sona erdirilebileceği uyarısında bulundu.

Tahıl Anlaşması'nın Rusya'nın tarımsal üretimini ve gübrelerini dış pazarlara göndermesine izin vermesi gereken şartlarının uygulanmadığını ifade eden Lavrov, "Rus gübre ve tahıl ihracatının önündeki engellerin kaldırılması konusunda ilerleme kaydedilmezse, o zaman kendimize bu anlaşmanın gerekli olup olmadığını soracağız" dedi.