AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yunanistan ile Türkiye ilişkilerine yönelik açıklama yapan Erdoğan, Yunanistan'ın hava ihlali yaptığını söyleyerek "Bizim Yunanistan ile savaşmak gibi bir derdimiz yok. Yunanistan verdiği sözlerde durmuyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Yunanistan ile savaşmak gibi bir derdimiz yok
Fotoğraf: AA

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı çıkışı gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, NATO zirvesinde imzalanan mutabakat metninde FETÖ'nün 'terör örgütü' olarak belirtildiğini ifade ederek, "Bu bizim oradaki mücadelemizin adeta bir zaferle neticelenmesi oldu" dedi.

Yunanistan ile ikili ilişkiler, gıda krizi, birçok ilde yaşanan yangın ve sel felaketine yönelik konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Son NATO zirvesi gerçekten ülkemizin özellikle terörle mücadele, bunun yanında diğer NATO ülkeleriyle birlikteliği ve son olarak İsveç-Finlandiya üyeliği konusu... Bu bir davet sürecidir ve bizler bu davete 'evet' demiş olduk. Liderler olarak yaptığımız görüşmeden sonra 'arkadaşlarımız görüşmeyi devam ettirsinler' dedik. Sözleşmenin içerisine girmesi gereken özellikle teröre ve teröristlere yönelik şartlarımızı koyduk. Bugüne kadar Avrupa Birliği hep PKK ile geçiştirdi. Buraya PYD/YPG ve FETÖ terör örgütlerini de sözleşmenin içerisine yerleştirmemiz gerekiyor.

Yan çizmeye kalktılar ama biz kendilerine 'Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Bunu kabul etmeyecekseniz bu anlaşmaya evet diyemeyiz' dedik. Bunun yazılı metne girmiş olması bir NATO sözleşmesinin mutabakat zaptının içerisine girmesi PKK'nın dışında PYD/YPG ve FETÖ'nün de terör örgütü olarak yerleşmiş olması mühimdir. Bu bizim oradaki mücadelemizin adeta bir zaferle neticelenmesi oldu.

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Bizim Yunanistan ile savaşmak gibi bir derdimiz yok. Yunanistan verdiği sözlerde durmuyor. Çok kısa bir süre içerisinde 147 kere hava ihlali yaptılar. Biz komşuysak, dostsak, barış içerisinde yaşamak istiyorsak bizim hava sahamızı niye ihlal ediyorsunuz. Benim hava kuvvetlerim de size gerekli olanı verecektir. Bunu yapmazsa benim vatandaşlarım ne der? Bizim silahlı kuvvetlerimiz nerede?' demez mi? Silahlı kuvvetlerimiz üzerine düşeni yapmaktadır. İhlaller devam edecek olursa görevimizi yerine getirmeye devam ederiz. Miçotakis sadece hakkı teslim etmiştir diyeyim. Birçok lider bizi barıştırmak için çok gayret sarf etti. 'Böyle bir şey düşünmüyoruz' dedik.

GIDA KRİZİ

Arkadaşlarımız Sayın Putin ile Sayın Zelenskiyle görüşmeleri yapacak. Üzerimizden buğday, arpa, ayçiçeğini mağduriyet çeken ülkelere gönderebiliriz. Biz aracı olarak gönderebiliriz. 20 civarı gemimiz orada, her an hareket etmeye hazır.

'5 BİN 500 HEKTARLIK ALANI KAYBETTİK'

Son dönemde ciddi afetlerle karşı karşıyayız. Tüm kurul kuruluşlarımız afetler karşısında gerek yangınlar gerek sel afetleri karşısında yoğun bir çalışmayla kısa zamanda bunların üstesinden geldik geliyoruz. Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Düzce, Sakarya bu sıkıntıyı yaşadılar fakat bunların da üstesinden geldik geliyoruz. Yoğun bir şekilde kurumlarımız çalışmalarını devam ettiriyor. Artvin Kemalpaşa'da heyelan sebebiyle bir vatandaşımız rahmetli oldu. 2 yaralımız var. Orada da yine ilgili kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Keçiören'deki olay yine tabii ayrı bir afet. Son yangın afetinde tüm itfaiye ekiplerimiz kurum kuruluşlarımız 4.5 günde bu yangını söndürdüler. 5 bin 500 hektarlık bir alanı da maalesef bu affette kaybettik. Orayı yeniden yeşillendireceğiz."