AYM, internet sitelerindeki içeriklere erişim engellenmesi kararının, akademisyenler Altıparmak ve Akdeniz’i mağdur etmediğine karar verdi. Karar AİHM’e taşınacak

Erişimi engelleme kararları kullananı mağdur etmiyormuş

NURCAN GÖKDEMİR

AİHM’den Youtube’a erişimin yasaklanmasının ifade, haber ve bilgi alma özgürlüğüne aykırı olduğu kararını çıkarttıran Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, yeni başvuruya hazırlanıyor.

Akdeniz ve Altıparmak, 3 Ekim 2015 tarihinde yaralı bir halde zırhlı araca bağlanıp sürüklenerek öldürülen Hacı Lokman Birlik ile ilgili 111 habere erişimin engellenmesi üzerine yargı yoluna başvurdu. Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği itirazı reddedince insan hakları alanında çalışan Akdeniz ve Altıparmak AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, akademisyenlerin mağdur olarak kabul edilemeyeceğini savunarak, başvuruyu reddetti.

KISITLAMAK MÜDAHALE

Mahkemenin kararında, "İnternet sitelerine veya haber ve fikirlere erişimin engellenmesi biçiminde getirilen her türlü kısıtlama, bilgi alma ve verme özgürlüğüne müdahale niteliğindedir” dendi. Ancak bireysel başvuruda bulunabilmek için kişilerin mağdur statüsüne sahip olması gerektiği belirtilen kararda, Altıparmak ve Akdeniz’in yasak kararlarından mağdur olmadıkları ileri sürüldü.

AYM YENİ KRİTER BELİRLEDİ

Karara tepki gösteren Yaman Akdeniz BirGün’e şu açıklamayı yaptı: “AYM, daha önceki başvurumuzu ‘kullanıcı sıfatı’nı kabul ederken sanki bu kararları vermemiş gibi, bu kararları hiçe sayarak yeni belirlediği kriterler çerçevesinde reddetti. Dahası, bu haberlere erişmeye çalışan ve kamu gözcüsü rolündeki hak savunucularının başvurularının kabul edilemez olmasını doğru bir yaklaşım olarak değerlendirmek mümkün değil. Bu konunun peşini bırakmayacağız, 3 sene de 5 sene de sürse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bitireceğiz bu konuyu. Bu engelleme kararlarını ‘kim talep ediyor’ diye baktığımızda kapatılana kadar Başbakanlık, sonrasında da Cumhurbaşkanlığı çıkıyor. AİHM'e taşıyacağız, hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

ENGELLEME KARARLARI

İnternetin en büyük ansiklopedisi Wikipedia'nın tüm dillerdeki versiyonlarına Türkiye'de erişim yasağı getirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca alınan kararın gerekçesi, “Bazı terör örgütleriyle Ankara'yı ilişkilendiren içerikler” oldu. Türkiye’den erişime kapatılan diğer bazı internet siteleri ise şunlar:

  • TÜRSAB’ın açtığı dava sonucu Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi.
  • Haber sitesi, “sendika.org”a ilişkin içerikleri nedeniyle 63 kez kapatma kararı alındı.
  • Bianet’in 200 bin haberi erişime engellendi.