Eskişehir Soma’yı unutmadı

GÖKSEL ALTAN - ESKİŞEHİR

Eskişehir’de Soma faciasının 3. yıldönümünde emek örgütleri, meslek odaları ve yurttaşlar bir araya geldi. 5 mühendis ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciada yitirilenleri anmak için yürüyüş yapmak isteyen yurttaşlara polis izin vermedi.

KESK, DİSK, TMMOB, TTB adına basın açıklamasını okuyan Neşet Aykanat, Soma’da yaşananların kaza değil cinayet olduğunu belirtirken 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin kader değil katliam olduğunu vurguladı. Bu katliamın sorumlusu olarak sadece üretimi artırmak için tüm normları hiçe sayan şirketi görmemek gerektiğini ifade edildi ve hükümetin hesap vermesi gerektiği belirtildi.

İş cinayetlerinde Türkiye birinci sırada

Yapılan açıklamada, Türkiye’nin iş cinayetlerinde ve işçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığı belirtildi. Bu tablonun son 15 yılda işçi sağlığı ve güvenliği alanında ağırlaştığı ve özelleştirme, piyasalaştırma, taşeronlaştırma gibi politikaların sonucu olduğu vurgulandı. Faciadan sorumlular hesap vermeden ve hayatını kaybeden işçilerin yakınları ve ailelerinin yüreğini soğutacak somut adımlar atılmadan öfkelerinin soğumayacağı belirtildi.