Dönüşüm zorbalığının sürdüğü Fetihtepe’de polisler kapıları kırarak yurttaşın elektrik, su, doğalgazını kesti. Avukat Cingil, belediye başkanının sulh yapmak istediğini aktararak, “Meğerse bu oyalama taktiğiymiş” dedi.

Evlere zorla girip altyapıyı kestiler
Fetihtepeliler haklarını alana kadar direneceklerini vurguluyor. (Fotoğraf: BirGün)

Gökay BAŞCAN

İstanbul Okmeydanı’na bağlı Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm zorbalığı da yurttaşların direnişi de sürüyor. AKP’li Beyoğlu Belediyesi, polis eşliğinde bayram öncesi mahallelilerin elektrik, su, doğalgazını kesmeye başladı. Bayram öncesi Fetihtepe’de yapılan zorbalığa yurttaşlar tepki gösterdi. Mahalle polis ablukasına alındı. Mahalleye girişi engelleyen polis, gazetecileri de bölgeye almadı.

Yurttaşların artan tepkisinin ardından sokağa gözaltı aracı getirildi. Yaklaşık 20 evin evin altyapı hizmetleri kesilirken polisin bazı apartmanlara kapıyı kırarak girdi.

Eşi engelli olan 78 yaşındaki Döndü Aygül "Bana ev bulun diyorum, ev bulmuyorlar. Ben yürüyemiyorum. Beni tutun, denize atın" diyerek mağduriyetini dile getirdi. Aygül’ün engelli kartını gösteren ve durumunu aktaran avukatlar, altyapı hizmetlerinin kesilmesini engelledi. Mahalle sakinlerinden Güldiyar Çiftçi, yaşatılan zorbalığa, şu sözlerle tepki gösterdi: "Yazık, insanlara yazık. Siz 8-9 bin liraya ev bulup kira verebilir misiniz? Ben veremiyorum. Zam üstüne zam. 60 yaşındayım çalışıyorum yine yapamıyorum. Ben daha bir kilo et almadım. Gücüm yetmiyor. Çocuklarıma iki yumurta kırıp yediriyorum. Bu kadar olmaz. Canımıza tak etti. Yeter artık."

Polis dün de mahalleyi ablukaya aldı. (Fotoğraf: BirGün)Polis dün de mahalleyi ablukaya aldı. (Fotoğraf: BirGün)

BAŞKAN HALKI OYALADI

Mahalle halkının avukatı Onur Cingil, AKP’li Beyoğlu Belediyesi ile iki haftadır süreci durdurmak için görüşme yaptıklarını ve 15 maddeden oluşan taleplerine yanıt beklediklerini aktardı. Görüşmeler sürerken polis zoruyla mahalleye girildiğini aktaran Cingil, şunları söyledi: "Hâlâ bizden istedikleri, süreci durduklarını söyledikleri 15 maddeden oluşan taleplerimizin cevabını bekliyoruz. Dernek başkanımız Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcılarını bugün (dün) aradığında öğrendik ki aslında böyle bir cevap hiçbir zaman gelmiyormuş. Bu bizi oyalama taktiğiymiş. İki haftadır belediye başkanının bizimle sulh yapma görüşmeleri yaptığını tekrar belirtmek isterim. Bayram öncesi insanları elektrik, su, doğalgazsız bırakmak nasıl bir durum insanların takdirine bırakıyorum. Savaş döneminde yapılmayan bir şey yapıyorlar. Halkına karşı bu kadar düşman olan bir yönetim, bu kadar düşman olan idarecileri de halk en kısa zamanda cezalandıracaktır."

HUKUKU YOK SAYIYORLAR

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, sosyal medya hesabından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Belediyesi’ne seslenerek “Bu zorbalığa son verin” çağrısı yaptı. Kılınç mesajında, “Fetihtepe’de zorbalık devam ediyor. Bayram öncesi evlerin suyu kesiliyor. Bakanlık ve Belediye, Danıştay kararlarına ve diğer mahkeme kararlarına uymamakta. Yasa gereği zorunlu olan üçte iki çoğunluk sağlanmadı. Üçte iki çoğunluğun sağlanmadığını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, soru önergeme verdiği cevaplarda bildirmiştir. Ortada plan yok, proje yok, uzlaşma yok. Dayatma var.”

Beyoğlu Belediyesi CHP Meclis Üyesi Erdoğan Horlu ise “Bayram öncesi halkın suyunu kesmek reva mıdır? Seçim zamanı sen değil miydin, ‘dönüşüm zorla olmayacak’ diyen? Önümüz bayram. Halkın şu anda suyu kesiliyor. Elektriği kesiliyor” diyerek Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’a tepki gösterdi.