Suriye’ye yönelik başlatılan emperyalist saldırıya sert tepki gösteren sol parti ve kurumlar, yaşananların siyasal İslamcıların ABD ve emperyalizm hayranlığını bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı

‘Ey Amerika’, ABD’nin savaş gemisine binene kadarmış!

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik saldırısına sert tepki gösteren sol parti ve demokratik kitle örgütleri, hem emperyalistleri hem de AKP’yi eleştirdi.

Birleşik Haziran Hareketi, Twitter üzerinden yayımladığı mesajında, “Emperyalizmin Suriye topraklarına dönük barbar saldırısını ve bu saldırıya alkış tutan taşeronları kınıyoruz. Emperyalistler ve taşeronları yenilecek, direnen halklar kazanacak!” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin gemisine binmek için
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Başkanlar Kurulu imzasıyla yaptığı açıklamada, emperyalistlerin Suriye'yi bombalayarak bölgesel bir savaşın fitilinin ateşlediğine dikkat çekti. “Emperyalist koalisyon Suriye’de iç savaşın sona erme ihtimalinin ortaya çıktığı, rejimin İslamcı güçleri yenilgiye uğrattığı bir anda bu saldırıyı gerçekleştirmiştir. Saldırının ‘kimyasal silah’ kullanımıyla ilgisi yoktur. Saldırının nedeni ABD çıkarlarıdır. ABD, kendi çıkarlarını bölge halklarına bombayla dayatmaktadır” denilen açıklamada, “Saldırının ortaya koyduğu bir başka çıplak gerçek ise ülkemizde Siyasal İslamcıların ABD bombasına hayranlığıdır! AKP, aylardır ‘yerlilik ve millilik’ lafını ağzından düşürmüyor, her fırsatta ‘ey Amerika’ nidalarıyla ‘kahramanlık’ taslıyordu! Bugün, tüm bunların ABD’nin savaş gemisine binmek için yapıldığı ortaya çıktı!” ifadeleri kullanıldı.

Asiller devrede
Halkevleri adına açıklama yapan Genel Sekreter Özge Ozan, “Türkiye dahil tüm bölge halklarını tehdit eden bu emperyalist savaşın karşısındayız” derken, “Suriye, artık alenen emperyalistler arası bir çatışma sahasına dönüşmüştür. Artık vekiller yerine asiller devrededir. AKP iktidarı, ABD emperyalizmi ile işbirliği içinde, Suriye’ye cihatçı girişi ve cihatçıların desteklenmesi politikası ile 7 yıl önce savaşın alevlenmesindeki sorumlulardan biri olmuştur. Suriye’deki planların çöküşü üzerine ise ABD ile arası açılan, lafa gelince ‘emperyalizme’ kafa tutan aynı AKP iktidarı, bugün ABD bir dünya savaşı başlatma tehdidi savurduğunda hevesle ‘Esad’ı vurun’ diyerek ABD emperyalizminin yanında hizalanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Hedef halklardır
Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Emperyalist saldırganlar kendilerinin uluslararası toplumu temsil ettiğini savunuyor ve uluslararası toplum adına Esad’ı cezalandırdıklarını söylüyorlar. Gerçekte bu saldırıların amacı, kendilerinin Suriye’de ve Ortadoğu’daki emperyalist çıkarlarıdır ve hedefi de halklardır. Türkiye Hükümeti’nin bu saldırıya verdiği ilk tepkinin destek niteliğinde olması da, AKP Hükümeti’nin ABD’yi Suriye yönetimini devirmek üzere yaptığı çağrılar da hatırlandığında şaşırtıcı olmamıştır.”

Çözümü baltalıyorlar
Suriye saldırısı üzerine açıklama yapan Halkın Türkiye Komünist Partisi (Halkın TKP), “ABD, Fransa ve İngiltere tarafından egemen bir devlet olan Suriye topraklarına düzenlenen hava saldırısını lanetliyoruz” dedi. “Bu saldırı, emperyalistlerin Suriye’nin bütünlüğünü ve siyasi çözümünü baltalama niyetinin açık göstergesidir. Saldırının, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün Doğu Guta’nın Duma bölgesinde incelemelere başlayacağı gün yaşanmış olması da anlamlıdır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Türkiye’yi 16 yıldır yöneten AKP iktidarı ise emperyalistlerin saldırganlığına bir kez daha destek vermiştir” denildi.

Aynı operasyon
Türkiye Komünist Partisi (TKP) ise, saldırıya dair açıklamasında “Büyük insanlığın yüreğinin Suriye halkıyla birlikte attığı" vurguladı, Suriye halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. Açıklamada emperyalist güçlerin daha önce Afganistan ve Irak'ı kendi yarattıkları güçleri ya da uydurdukları yalanları bahane ederek işgal ettiği, yaktığı, yıktığı hatırlatılarak bugün de aynı operasyona Suriye'nin maruz kaldığına dikkat çekildi. Suriye halkının emperyalist hesapları bozduğu bir dönemde yine yalana başvurarak, sahte belge ve görüntülere dayanan "sipariş kimyasal saldırı" filmleriyle yeni bir saldırının gerekçelendirildiğine dikkat çekildi. AKP için de, “Siz aylardır sahte Amerikan karşıtlığı ile halkı aldatmaya çalışan ama şimdi Şam’a atılan bombalarla elini ovuşturan, İncirlik’i bu suça ortak eden AKP hükümetisiniz” ifadeleri kullanıldı.