Kremlin, sınırında zirve düzenleyen NATO için “Soğuk Savaş planlarına döndü” dedi. Lavrov ise Kiev’e F-16 verilmesini “nükleer tehdit” olarak değerlendirdi.

F-16’lara karşı nükleer rest
11 ülkeden oluşan koalisyon, Ağustos 2023'te Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçağı eğitimlerine Romanya'da başlayacak. (Fotoğraf: Depo Photos)

Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Vilnius’taki NATO zirvesinden savaşı körükleyecek güvenlik garantileri ve Batı’dan daha fazla silah taahhütleriyle dönerken Kremlin’den Vilnius değerlendirmesi geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “NATO, bu kez dünyayı ‘demokrasiler ve otokrasilere’ bölme ideolojisine dayalı ‘kendi bir milyarını’ insanlığın diğer kısmından korumak için bir kez daha Soğuk Savaş planlarına geri döndü” denildi.

NATO’nun 300 bine çıkarılan birliklerinin ve kurulan hava savunma sistemlerine işaret edilerek “Brüksel, bu sistemin Rusya’yı hedef almayacağına dair geçmişte verdiği güvencelerden artık bahsetmiyor” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Ukrayna, NATO’nun Rusya’ya karşı başlattığı hibrit savaşta ana harcanabilir unsur olacaktır. Çatışmayı tırmandırmaya kararlı olan blok, Kiev’e bu yıpratma çatışmasının mümkün olduğu kadar uzun sürmesi için daha modern ve daha uzun menzilli silahlar tedarik edeceğine söz verdi.”

YANIT VERİRİZ

NATO’nun yayılma politikasının Avrupa-Atlantik ile sınırlı kalmadığına dikkat çekilen açıklamada şunlar denildi: “Herhangi bir referandum olmaksızın Finlandiya’yı yutan ve İsveç’i neredeyse yutan NATO, Kuzey Kutbu’na askeri çatışma getirmeyi deniyor. Aynı zamanda aktif olarak Sovyet sonrası alana sızıyor. Ortadoğu ve Afrika, stratejik çıkarların alanı ilan edildi. Zirvenin sonuçlarını dikkatlice inceleyeceğiz. Rusya’nın güvenliğine ve çıkarlarına yönelik tehdit ve meydan okumaları dikkate alarak, bunlara hızlı ve uygun bir yanıt vermek için mevcut tüm araç ve yöntemleri kullanacağız.”

NÜKLEER TEHDİT UYARISI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Ukrayna’ya nükleer silah taşıyabilen F-16 jetlerinin gönderilmesinin Rusya’da Batı tarafından yöneltilmiş “nükleer bir tehdit” olarak değerlendirileceği uyarısında bulundu.

Bakan Lavrov, Lenta.ru gazetesine verdiği mülakatta, “Kiev’e F-16 gönderilmesi oldukça tehlikeli bir gelişme olur. Nükleer güçler olan ABD, İngiltere ve Fransa’yı bunların nükleer silah taşıyabilme olanağını göz ardı edemeyeceğimizi ilettik” dedi.

“Verilebilecek hiçbir güvencenin yardımı olmaz” diyen Lavrov, Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımlarla “Rusya ile doğrudan silahlı çatışma riski yarattığını” belirtti. Bunun “feci sonuçlar doğurabileceği” uyarısını yapan Lavrov, Rusya’nın kendisine karşı nükleer saldırı gerçekleştirilmesi ya da varoluşuna karşı bir saldırı söz konusu olduğunda nükleer silah cephanesine başvurabileceğini hatırlattı.

Zirvede NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukraynalı pilotların eğitimlerinin tamamlanmasının ardından Kiev’e F-16’ların verilebileceğini söylemişti. Daha önce de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan eğitimin Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya f-16 jetleri tedarik edeceklerini kaydetmişti. Rus ordusunun Zaporijya’daki ordusunu komuta eden Tümgeneral Ivan Popov ise, verilen mühimmatın yetersiz olduğu gerekçesiyle şikâyette bulunmasının ardından görevinden alındı. Popov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya işaret ederek "Ukrayna ordusu saflarımızı aşamadı, ancak kıdemli komutanımız bizi arkamızdan vurdu ve en zor ve yoğun anda ordunun kafasını acımasızca kesti" dedi. Savunma Bakanlığı’ndan Popov’un görevden alınmasına ilişkin bir açıklama gelmedi. 

SİLAH SATAN ‘AMAZON’ DEĞİLİZ

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın kendisine silah listesi ileten Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye tepki gösterdiği iddia edildi. İngiliz basınındaki haberlere göre Wallace, Kiev yönetiminin verilen silahlar konusunda daha minnettar olması gerektiğini belirtti. Zelenski'nin sürekli silah listesi iletmesine de tepki gösteren Wallace, “Batı ülkelerinin Ukrayna için silah siparişi verilen bir ‘Amazon’ olmadığını” hatırlattı.